Pogrešan smjer

Vedrana Kulaga Simić
Pogrešan smjer

Prebrzo nakon stravičnog ubistva osnovaca i njihovog čuvara u beogradskoj školi, uslijedio je novi šok. Pucnji su odjeknuli Mladenovcem. Pale nove žrtve. Potekle nove suze. Nastao novi muk, uz istu nevjericu i pitanje - šta nam se dešava? Šta je to puklo u ljudima, u našoj djeci, u mladima, u svima?

Dvije tragedije u crno su, preko noći, zavile cijelu Srbiju, a zanijemili su svi normalni ljudi i daleko izvan njenih granica i zbog stravičnih slika koje su do njih došle, ali i bojazni da bi tako nešto moglo da se desi i kod njih. Jer strah je ušao u kosti. Vremena su čudna.

Otvoreno je pitanje gdje smo, kao društvo, pogrešno skrenuli te da li smo i sposobni da se osvijestimo, pronađemo i vratimo na pravi put. Otkako je trinaestogodišnjak u Beogradu izvršio masakr, sa spiskom meta i detaljnim planom koji je osmislio kako će to izvesti, pojavilo se na stotine mišljenja i još više kojekakvih teorija i pametnjakovića koji su uvjereni da su upravo oni u pravu kada navode razloge zbog čega se desilo to što se desilo.

Pominje se uticaj rijalitija, stranih i domaćih filmova, sadržaji koji su danas na internetu manje-više dostupni svima, kojekakvi idoli s druge strane zakona, ali moramo se zapitati, sve i da je tačno da je to prethodno navedeno imalo ključni uticaj, šta još nije štimalo? Šta nije bilo kako treba da bude u jednoj zdravoj, normalnoj porodici? Porodici u kojoj se zna red i u kojoj djeca slušaju roditelje, a očevi i majke do koske poznaju svoje nasljednike?

Vremena su se promijenila, promijenili smo se i mi, kao ljudi, a djeci je dato previše, previše prava, bez da osjete pravi duh djetinjstva. Toliko da, generalno govoreći, postaju kao generacije bahati i bezobrazni, bijesni na sebe i sve oko sebe ako nije sve po njihovom. Krivi su im i roditelji, babe i djedovi, učitelji, nastavnici pa i drugari iz školskih klupa ako ne misle kao i oni. Ako ih ne dižu u nebesa, već pokušavaju da ih spuste na zemlju jer razmišljaju pogrešno i hvataju se pravca koji ne vodi na dobar put.

S druge strane, sve više roditelja, u ovo prebrzo vrijeme, ne želi ni da čuje da je njihovo dijete udarilo nekoga prvog, da je pravilo probleme na času i u krugu škole, već brže-bolje dolazi kod razrednika da mu prijeti i, kako se kaže, uči ga pameti. Isto tako, trebamo se zapitati ko nam uči djecu. Koliko ih zna da radi s njima onako kako bi trebalo? Koliko njih je stručno da prepozna u njima i talenat i gnjev, a koliko ih je posao dobilo po političkoj liniji i ne zna najbolje da radi ništa od prethodno navedenog?

Ubistva koja su potresla Srbiju, sve oko nje i još dalje su najgori šamar koji smo mogli da dobijemo kao društvo. Najteža opomena koja nas je stigla zbog grešaka koje smo sami načinili i naša dužnost, svih nas, jeste da mijenjamo stvari iz korijena. Džabe i policajci ispred škola ako se ne vratimo sebi.

To dugujemo svojim precima, potomcima i porodicama žrtava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana