Pogrešan smjer

Vedrana Kulaga Simić
Pogrešan smjer

BiH je teška, a u momentima preteška zemlja za život jer razumijevanja za nju nema ni unutar njenih granica, ni izvan njih.

Od kada je, potpisivanjem Dejtona, stavljena tačka na nemilosrdni rat koji je donio stradanja, bol, suze na svim stranama, počela je neka nova istorija na ovom dijelu brdovitog Balkana, nagledali smo se svega. Osim pravde.

Ma koliko razlika u pogledima na prošlost, sadašnjost i budućnost bilo među narodima u ovoj i ovakvoj BiH, što je i razumljivo, oni koji su došli sa strane i koji su još tu, odigrali su na kvarno stotine poteza kojima su potpirivali političke vatre među predstavnicima tri naroda, a time i među samim narodom.

Onim istim običnim narodom, kojem je danas, slično kao u danima poslije krvavog rata, na pameti mahom kako preživjeti. Kako zaraditi koru hljeba, kako djecu izvesti na pravi put, kako opstati na ognjištu i dograđivati?

Politika ovdje ima prste u svemu. I domaća i strana. I redovno preko leđa običnog čovjeka, koji je, kada se pogledaju sve moguće izjave, ironično, u srži svih politika.

Visoki predstavnici četvrt vijeka vedre i oblače ovih naših područjem i to niko ne može da porekne. Na srpskoj strani su pokazali svu okrutnost. U godinama koje su iza nas sa osmijehom i silom prekrajali su zakone kako im se htjelo, pisali svoje i veoma često nametnutim rješenjima udaljavali od Dejtona, ne samo Srpsku, već i cijelu BiH.

Neki su to osuđivali, neki slavili kao pobjedu to što potpuni stranac u njihovom vlastitom dvorištu uređuje stvari po svom nahođenju, uz njihovo odobravanje, čime su potvrdili da su i sami podanici. I da im to ne smeta. I da su spremni da tako igraju sve dok ne dobiju u miru ono što nisu u ratu jer im, sada nema nikakve dileme više, Dejton nikada nije ni odgovarao.

Iz tog razloga vjerovatno je svih ovih godina dan kada je dogovoren mir, u drugom dijelu BiH, sasvim običan dan, a praznik onda kad je prolivena krv i počeo rat. I ni strancima to nešto naročito ne smeta. Čak ni njima koji su došli ovdje pod plaštom da nagledaju mir i svim zalaganjem pomognu da nikada više, pod ovim dijelom neba, rata ne bude. Debelo su plaćeni, a šta su do sada uradili, osim što su zauzeli stranu?

BiH je i dalje u teškoj situaciji. U svakom pogledu i umjesto da se otvoreno sjedne i razgovara o svim izazovima, na svim poljima, sve je veći jaz. I zbog želja pojedinih domaćih lidera, te zbog stranaca koji imaju zadatak da im u tome pomognu, a na štetu drugih, umjesto da zemlju, kada su već tu, izvedu na pravi put. Ili barem pokušaju.

Dok je situacija ovakva kakva je, ova zemlja je klasičan protektorat. Mjesto gdje će politike i istorije krojiti oni koji to u zemlji koja ih je poslala u ovu misiju ne bi smjeli ni pomisliti, a kamoli povlačiti takve poteze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana