Pogrešan smjer

Vedrana Kulaga Simić

Politička kriza u BiH koja se od samog početka, sredinom ljeta, opisuje kao najveća od Dejtona do danas, stavila je zemlju na dnevni red mnogih regionalnih, evropskih i svjetskih lidera i ponovo se ozbiljno o njoj priča kao o jednom od gorućih problema na brdovitom Balkanu.

BiH je specifična zemlja u kojoj su uvijek dominirali problemi i koja je imala tek rijetke momente kada se sticao utisak da se stvari popravljaju te da ide nabolje. A ovo sada što gledamo, kao prvo je posljedica djelovanja stranaca koji su se godinama igrali prava i pravde na ovom dijelu Evrope. Većina njihovih poteza išla je na štetu Dejtona, a time i na temelje sadašnje BiH. Svjesno i namjerno te smo, korak po korak, došli do tačke ključanja.

Dejtonski mirovni sporazum iz novembra 1995. prije svega je zaustavio rat, ali je i stvorio nove okvire postojanja BiH. Nastala je zajednica, a u njoj Republika Srpska i FBiH. I upravo su novembarski dani, svake godine, prilika za sve da se podsjete tih pregovora i dogovora te da se istima i vrate. BiH je i danas potreban dijalog. Čak i prijeko potreban. Umjesto da pojedinci stalno koriste prostor koji imaju i pozivaju na sankcije političkih protivnika, trebalo bi da pozivaju za pregovarački sto da bi se ponovo stalo na zdrave temelje i krenulo naprijed. I ovaj novembar i dolazeća nova, 26. po redu godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma jesu prilika da se političke strasti smire, podvuče crta i vidi kako na najbolji način urediti odnose unutar BiH i da svaka strana ima koliko joj pripada kako bismo živjeli mirno i zajednički tražili put ka boljoj i stabilnijoj budućnosti.

Republika Srpska, odnosno njeni predstavnici do sada su suprotnu stranu zvali na razgovore o otvorenim pitanjima, ali pozitivnog odgovora druge strane nije bilo ili je reakcija bila u pravcu traženja zaštite kod međunarodnih predstavnika, a to nije dobar pravac. Jer su tri strane u BiH i one moraju da se dogovaraju kako će se ići dalje i kako pomoći i onima koji ne pripadaju nijednom od konstitutivnih naroda. Stranci, iako su predugo među nama, imaju mandat da pomažu i posreduju u razgovorima, a nikako da odmažu ili guraju BiH u još dublju krizu.

Strane u ovoj zemlji, ma kakva god ona bila, treba da razgovaraju. Dijalog treba da bude izlaz iz krize, a ne da se ta kriza stalno produbljuje. I teško da nam iko može pomoći ako to prvenstveno ne žele svi oni koji vode BiH. A to bi trebalo da im je u vrhu prioriteta jer su dobili mandat od naroda da to rade. Jer im je narod dao svoje glasove, a  time povjerenje u nadi da će danas-sutra biti bolje i da će živjeti u miru i od svog rada, znanja i truda. Svoji na svome. Previše je na ovom malom području bilo i domaćih i stranih političkih igara. Ne trebaju nam nove. Jedino što nam je potrebno su mir i napredak jer su još posljednje ratne rane i te kako svježe. Nikom normalnom ni ne pada na pamet da ratuje. Riječ rat se ne smije ni pominjati, a kamoli je uvoditi u svakodnevicu kao nešto što je ponovo moguće. Ko ga htio, samo kod njega u kući bio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana