Pogrešan put

Vedrana Kulaga Simić

Područje Balkana od pamtivijeka važi za "bure baruta", gdje i najmanja varnica može da izazove veliki požar.

Hrvatske vlasti i dio pravosuđa su proteklih dana pokazali da ne mare za takve "detalje", već otvaraju mračne stranice istorije, oživljavaju zle duhove prošlosti koji nikoga ne ostavljaju niti mogu da ostave ravnodušnim.

Hrvatska je, u samo sedam dana, napravila tri uznemirujuća poteza od kojih se zatreslo tlo - od rehabilitacije Stepinca, preko javnog veličanja NDH tokom obilježavanja 75. godišnjice antifašističkog ustanka naroda Hrvatske u Drugom svjetskom ratu, do "skidanja" presude Glavašu za zločine počinjene nad Srbima u ratu početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

Jasno je da svaki narod ima svoju istoriju i da treba da čuva i njeguje svoje uspjehe, ali ima i onih godina i decenija koje treba podvesti pod crne i nemile i nikada ih ne vraćati ni u kom slučaju.

To ponajviše važi za ustaštvo, NDH i zločine počinjene za tu ideologiju. Ako cijela Evropa slavi dan pobjede nad tim zlom, nad fašizmom, kako sada neko može da otvoreno veliča ubijanje stotine hiljada nevinih žrtava?

Kako to može da se dešava danas, u 21. vijeku, i to upravo u najmlađoj članici evropske porodice? Kako da ustaštvo i fašizam prođu bez ikakve osude ili barem povišenog tona?

Hrvatska ide u pogrešnom pravcu i nema realnog izgovora za to koji može da bude prihvaćen. Takve i slične stvari treba osuditi bez ikakvog ustručavanja jer je teško i navoditi sve zločine koji su počinjeni nad Srbima i drugim narodima - pod dirigentskom palicom NDH i sljedbenika te zloglasne ideologije.

Zle duhove prošlosti ne treba dirati, a to, nažalost, upravo čini zvanični Zagreb skidajući presude pojedincima iz tih vremena. 

Balkanu ne treba mnogo jer je sudbina, ili neka viša sila, na ovom prostoru spojila narode da dijele dobre i loše strane istorije, ali i pokušavaju da ih prebrode zarad sigurnije i bolje budućnosti. Barem je tako bilo i treba da bude.

Pandorinu kutiju ne treba otvarati ni pod tačkom "razno", a na ovako trusnom području čak ni pomisliti na to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana