Pogled u prošlost i sadašnjost

Veljko Zeljković
Pogled u prošlost i sadašnjost

Budućnost treba gledati kroz tamu. Poručio je ovo svojevremeno akademik Milorad Ekmečić u jednom od svojih posljednjih intervjua, datih 2010. godine. On je tada gotovo proročki upozorio s čim bi se svijet mogao suočiti, ali i sam srpski narod. I sve je, nažalost, pogodio.

Smatrao je da se SAD ponašaju kao da je došao trenutak da završe proces globalizacije i ostanu jedini gospodar koji upravlja svijetom. To, kako je istakao, nije jedini put u istoriji da jedna od velikih sila istrči, ignoriše postojanje međunarodnog prava i silom želi da ostane pokrovitelj kosmičkog šatora. U vrijeme Napoleona, govorio je tada Ekmečić, Francuska je 23 godine vodila stalne ratove. Ova zemlja se tada upinjala da bude, odnosno ostane najmoćnija u svijetu. Napoleon je smatrao da je “ravnoteža sila” tričarija. Drugi put je to pokušala Njemačka, omamljena od trenutne moći. Hitler je nacrtao istočne granice Trećeg rajha. U čemu ponašanje SAD danas liči, zapitao se akademik Ekmečić, na ta dva pokušaja u istoriji? Kako je konstatovao, razlikuje se što SAD nemaju ni realističnog Napoleona, niti njegovu izopačenu pojavu u Hitleru. Smatrao je da SAD više ne daju velike državnike, koji na realističan način, na duže staze vode strategiju razvoja.

Bahatost vlada, isticao je Ekmečić, dodajući da je pogrešno reći da Amerika vodi ratove, već da ratovi vode nju. Ratovi su istisnuli ulogu naroda, kako su mislili Vudro Vilson i Ajzenhauer - progutali su staru demokratiju mijenjajući i moral društva. O spoljnoj i unutrašnjoj politici odlučuju banke sa Volstrita, a one nemaju ljudsku dušu.

Kada je u pitanju dalja sudbina srpskog naroda, Ekmečić je te 2010. istakao da ga je strah, jer se Srbi nalaze na nesrećnom strateškom putu velikih sila koji ne mogu zamijeniti za neko srećnije mjesto. Naveo je i da je demokratija postala izvozna roba, jer se malim narodima nalaže da urade ono što se zahtijeva, a ne što bi bili njihovi interesi. Zbog toga je smatrao da će se srpski narod naći pred velikim izazovima, koji će ličiti na političku borbu nalik onoj u Staljingradu. Ekmečić je bio vidovit i u slučaju Ukrajine, najavljujući još tada ovaj rat. Smatrao je da će se kriza u Ukrajini degenerisati u dugi i mučan proces sazrijevanja ubjeđenja američkih političara da je nemoguće pobijediti u jednom religioznom ratu katoličanstva i pravoslavlja koji traje već 420 godina. 

Zaključak, onaj ko je htio da vidi, mogao je naslutiti da će svijet skliznuti u ovo trenutno haotično stanje zbog nerazumne američke politike i demokratije koja je vremenom pretvorena u vladavinu ne naroda, već moćne grupe zaslijepljenih pojedinaca, koji žele da budu neki novi Napoleoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana