Pogled kroz prste

Vedrana Kulaga Simić
Pogled kroz prste

Ko radi, taj griješi - stara je poslovica koja se svako malo čuje, a prečesto, ipak, posluži kao izgovor nadležnima u domaćim institucijama u danima kada bi trebalo, pod uslovom da i osjete potrebu za tim, da opravdaju ono što su im revizori pronašli u poslovnim knjigama.

Kancelarija za reviziju objavila je finansijske izvještaje za 2021. godinu za dobar dio ministarstava, agencija, te direkcija, kancelarija i drugih institucija na zajedničkom nivou vlasti u BiH. Analiza revizora pokazuje da je i lani bilo onih koji svjesno ili iz neznanja nisu marili na ono što je propisano i što bi, po automatizmu, trebalo da poštuju. Uz to, upisani su i oni koji su pokušali ili samo pokazali načelnu volju da isprave ono na šta im je prethodne godine ukazano te označeno kao nedopustiv propust u radu.

Na zajedničkom nivou vlasti u ovoj i ovakvoj BiH formirano je više od 70 institucija koje su na grbači narodu pod ovim dijelom neba. Iz izvještaja koje su do sada objelodanili revizori vidljivo je da su na gotovo svim tim adresama imali poneku zamjerku, a posebno zabrinjava to što u pojedinim institucijama iste greške ponavljaju iz godine u godinu. Čak i one na koje sami mogu da stave tačku, bez pomoći viših institucija koje su lani bile i same u problemima zbog nestabilne političke klime u BiH.

Sporno zapošljavanje i još sporniji računi koji su stigli na naplatu bili su i lani ključni problemi koje su revizori popisali. I to po ko zna koji put u posljednjih deset pa i više godina.

Da ima volje, svi bi se ponašali u skladu sa pravilima i pravili bi neke sitnije greške, ali nema je. Barem ne na svim prozvanim adresama. Ipak, to ne treba pretjerano da čudi jer su revizori do sada ispisali na stotine i stotine stranica sa preporukama za bolje i transparentnije poslovanje, ali dobar dio njih je samo “pregledan”. Ako i toliko.

Situacija je definitivno poražavajuća, ali ne bi trebalo kriviti samo one na čije adresu su nalazi i preporuke otišli. Zakazao je, kao u mnogim drugim sektorima, čitav sistem jer nema potrebne kontrole niti sankcija, a u tim okolnostima neodgovornost i bahatost slave.

Malo ko obraća pažnju na revizorske izvještaje, a nerijetko se mogu čuti i tvrdnje da su se i revizori u nekim slučajevima suzdržali od davanja lošije ocjene zbog ovih ili onih razloga. I tako se vrtimo u začaranom krugu gdje se malo radi, a previše novca završava u ko zna čijim džepovima.

Pravila ponašanja postoje i na tom famoznom zajedničkom nivou vlasti, ali je odgovornost strani pojam, na koji se samo poziva, apeluje, moli, a ne radi ništa što bi prekinulo lanac samovolje i ignorisanja svega što je napisano i propisano. Istih i sličnih problema ima i na drugim nivoima i biće sve dok se, iz ovih ili onih razloga, ovima i onima bude gledalo kroz prste i tapkalo po ramenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana