Podsekretar Komšić

Darko Momić

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarao je u Pentagonu sa zamjenikom podsekretara odbrane za politiku u Ministarstvu odbrane SAD Džejmsom Andersonom i tokom susreta su zaključili da je usvojeni Program reformi značajan iskorak BiH u jačanju i poboljšanju saradnje sa NATO-om.

Ova vijest koju su prije nekoliko dana prenijeli mediji u Srpskoj i FBiH na najbolji mogući način pokazuje odnos Sjedinjenih Američkih Država prema BiH. Ako nekome nije jasno, suština je u funkciji narečenog Džejmsa Andersona i činjenici da je riječ o nižerangiranom činovniku Ministarstva odbrane, a da mu je sagovornik bio “prvi čovjek BiH”, što je pomalo neprikladan, ali ipak eufemizam za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Međutim, ono što je mnogo neprikladnije je upravo to da je “prvi čovjek BiH” išao na noge američkom zamjeniku podsekretara za nešto...

A koliko je neprikladno najbolje pokazuje poređenje Andersonove funkcije u hijerarhiji vlasti, odnosno državnom aparatu SAD sa onim što bi on u stvari bio u BiH. Ako je sekretar drugi naziv za ministra u SAD, onda bi podsekretar bio pomoćnik ministra, što se ne može smatrati beznačajnom funkcijom ni u BiH, a kamoli u SAD. Ali Anderson nije ni to, već zamjenik podsekretara odbrane za politiku, što bi kada se uporedi sa BiH bila funkcija načelnika odjeljenja u nekom ministarstvu ili da budemo još precizniji funkcija šefa sektora u ministarstvu odbrane. E sad se pokušajte sjetiti imena bilo kojeg šefa sektora u MO BiH, recimo sektora za upravljanje personalom ili za logistiku i planove ili recimo sektora za međunarodnu saradnju... Ne mogu se ni ja sjetiti.

Drugim riječima, naravno da je preambiciozno očekivati da će Komšiću u Vašingtonu otvoriti vrata Bijele kuće ili Stejt departmenta, jer se zna za koje i kakve državnike su rezervisani sastanci sa Trampom i njegovim najbližim saradnicima, ali i on i oni koji su pravili protokol i organizovali mu sastanke mogli su povesti bar malo računa o dignitetu države koju predstavljaju.

Ali upravo zato Željko Komšić i njegovi istomišljenici nemaju pravo ništa da kažu srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku kada im povodom proslave 25. novembra kao lažnog Dana državnosti BiH odbrusi – “kakva država, takva i državnost”. A sudeći po njegovom karakteru i javnim nastupima, pitanje dana je kada će reći “bolje je biti na crnoj listi, nego se ponižavati sastancima sa kojekakvim činovnicima Pentagona”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana