Podrška privredi

Anita Janković-Rečević

Vlada RS planira da isplati najniže plate sa doprinosima i radnicima u preduzećima koja su zbog širenja virusa korona radila smanjenim intenzitetom. To je najnovija, u lancu mjera institucija Srpske koja će, bez sumnje, pomoći domaćoj privredi da ne potone u bezdan usljed novonastale krize koja je pogodila cijeli svijet.

 

Donesenim mjerama za spas domaće privrede, koja nikada nije ni bila na zavidnom nivou razvoja, rukovodeći čelnici u Srpskoj pokazali su da, pored očuvanja zdravlja stanovništva koje je prioritet broj jedan, veliku pažnju posvećuju preduzećima i malim preduzetnicima, koje je “kovid 19” gurnuo na ivicu ponora. Naravno, ovo su prvi koraci i na ovome se ne bi trebalo stati. Privrednicima koji su bili primorani da zaključaju svoje objekte, ali i onima koji su izgubili tržište i smanjili obim proizvodnje, pomoć će zasigurno trebati i u mjesecima koji dolaze. Prevazilaženje postojeće krize i oporavak firmi, ugostiteljstva, turizma i malih zanatlija neće ići velikom brzinom. Nema sumnje da će za to trebati mnogo vremena jer bi se šteta mogla mjeriti u milijardama KM. Zato je važno djelovati brzo i zakonskim rješenjima ići u pravcu uvođenja što je moguće više olakšica, kako bi privredna aktivnost, koja nas drži živima, isplivala iz problema.

Ta mjera nikako nije usamljena jer su nadležni u Srpskoj proteklih sedmica donijeli niz odluka kako bi očuvali radna mjesta i privredne subjekte. Tako na podršku u vidu isplate najniže plate za april u bruto iznosu mogu računati zaposleni u svim privrednim subjektima kojima je odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije bio zabranjen rad. Kao jedna od mjera za saniranje posljedica virusa korona je i uplata doprinosa za mart za radnike najpogođenijih, a tu su i mjere koje se tiču privremenog odgađanja plaćanja poreskih davanja, tromjesečni moratorijum na kredite, hitna isplata povrata poreza  i doprinosa za povećanje plata u 2019. godini...

Jedan od načina da se pomogne posrnuloj privredi jeste da se u svemu što će se raditi u narednom periodu da prednost domaćim proizvođačima. U toj priči veliku ulogu treba da odigraju sami građani i da pri kupovini robe biraju isključivo one proizvode koji su proizvedeni u Republici Srpskoj.

Sigurno je da vrijeme pred nama nosi brojne izazove, a jedan od najvećih bi moglo biti suočavanje sa mogućim zloupotrebama pomoći, naročito ako se zna da mnogi privrednici u vremenima iza nas nisu pokazali sklonost ka moralnim vrijednostima. Ako ima imalo istine u onome da virus korona mijenja svijet nabolje, treba se nadati da je “kovid 19” uticao i na svijest nemoralnih privrednika, pa da neće posegnuti za traženjem pomoći od Republike ukoliko zaista nisu oštećeni. Novca u državnoj kasi nema mnogo i zato prednost u pružanju podrške treba dati onima koji stvarno trpe posljedice pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana