Podrinjski stradalnici

Krstina Ćirković

U Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku, Milićima, Šekovićima, Vlasenici i Osmacima ubijeno je u minulom ratu 3.267 Srba. Monstruozne zločine nad djecom, ženama i starcima počinili su, uglavnom u toku 1992. i početkom 1993. godine, pripadnici Armije RBiH, kojima je komandovao Naser Orić. Za zločine nad srpskim stanovništvom u selima ovog kraja još niko nije odgovarao.

Često iznoseći ove činjenice porodice žrtava, gotovo dvije decenije, upozoravaju javnost da su u Srebrenici, prije 11. jula 1995. godine, počinjeni stravični zločini nad mještanima svih srpskih sela i traže od predstavnika međunarodnih i domaćih pravosudnih institucija da prekinu praksu ignorisanja i prepuštanja zaboravu srpskih stratišta i stradalnika.

Iako je svijetu, a i javnosti BiH poznato da se Srbi nisu sami poubijali u njima nametnutom ratu i da oni nisu tvorci ideje etničkog čišćenja ovih prostora, 17 godina se u miru pokušava nametnuti krivica samo jednom, srpskom narodu, iako se zna da je za svađu potrebno dvoje, a za ozbiljnije sukobe poput rata, najmanje dvije strane.

Gdje je druga strana i da li će na njoj proraditi nečija savjest i želja da se oslobodi tereta koji nosi cijeli bošnjački narod, zbog pojedinaca koji su pljačkali i palili srpske domove, a nevinu čeljad mučki umorili.

Nevjerovatno je sa kojom dozom licemjerja se većina Bošnjaka suočava sa ratnom prošlošću, jer njihovo pamćenje ne dopire dalje od jula 1995. godine. Stoga je, zbog budućih generacija i eventualno bolje budućnosti naroda u srebreničkom kraju, potrebno podsjetiti da je prije politički, medijski i pravno izmanipulisane Srebrenice, postojala Srebrenica u vrijeme, koje Bošnjaci i dio međunarodne zajednice žele izbrisati iz pamćenja preživjelih Srba.

Zbog svih nevinih srebreničkih žrtava treba podsjetiti na velika stradanja Srba 1992. i 1993. godine u Ratkovićima, Zalazju, Podravanju, Fakovićima, Brežanima, Kravici... ali i na stradanja Bošnjaka na širim prostorima Srebrenice u tom periodu i u julu 1995. godine. Svjedoci i materijalni dokazi potvrđuju da su bila ogromna ratna stradanja i razaranja u srebreničkom kraju. Lako bi se, da ima volje i namjere da se na istini i pravdi gradi bolja budućnost, moglo dokazati ko je i po čijem nalogu činio monstruozne zločine nad srpskim stanovništvom. Dok toga ne bude Srbi i Bošnjaci će se samo deklarativno zalagati za pomirenje i bolju zajedničku budućnost, koja za sada nema temelja jer je istina jednostrana, pravda selektivna, a srpski narod ogorčen što za zločin nad više hiljada žrtava još nije odgovarao nijedan Bošnjak. Čak ni Naser Orić koji bi, da ima pravde, imao i komandnu odgovornost makar za nedjela koja su počinjena nad nedužnim dječacima Aleksandrom i Radisavom Dimitrijević iz Skelana, devetogodišnjim Branom Vučetićem, četrnaestogodišnjim Cvetkom Ristićem, starcem Stankom Miloševićem i mnogobrojnim srpskim žrtvama iz srebreničkog kraja.

Ko će, ako pojedinci ne budu odgovarali, nositi žig kolektivne krivice za navedena i nenavedena nedjela nad srpskim civilima u i oko Srebrenice?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana