Podrinjske žrtve

Krstina Ćirković

Jul u Podrinju, najvreliji i najtužniji mjesec, počeo je pomenom na više od 3.500 umorenih srpskih duša, uz vapaje ucvijeljenih majki, očeva, sestara, braće i djece.

Oni su još jednom molili da se počinioci zločina nad njihovim najmilijim konačno kazne za nedjela koja su činili po Zalazju, Ratkovićima, Bjelovcu, Podravanju, Glođanskom brdu, Skelanima... Da se kazne svi oni koji su namjeravali da, ubijanjem Srba na najveće pravoslavne praznike, "ubiju" u njihovim srodnicima vjekovna radovanja u susret Božiću, Vaskrsu, Petrovdanu. I da se još kazne oni koji pokušavaju da sakriju istinu o velikom srpskom stradanju u Podrinju pričama o stradanju samo jednog, bošnjačkog naroda.

I dok se Srbi u tišini mole za pokoj duša svih nastradalih, druga strana, uz podršku svjetskih moćnika, već dvije decenije pokušava da prikrije činjenice o srpskom stradanju i kao žrtvu predstavi samo Bošnjake.

Zbog istine i budućih generacija, ne treba zaboraviti krvave pirove u srpskim selima oko Srebrenice i Bratunca od proljeća 1992. do sredine januara 1993. godine. U Bjelovcu je samo u jednom danu umoreno 109 srpskih duša. U Zalazju, Zagonima, Biljači i Sasama 69 i to na veliki pravoslavni praznik Petrovdan. U Kravici je tokom krvavog božićnog pira masakrirano 49 civila, Podravanju 52... Mnogo je srpskih sela da bi se mogle pobrojati sve žrtve. Masovna stradanja i pogrom jednog naroda trajao je u kontinuitetu, baš kao što traje i borba za pravdu, koju više od dvije decenije uzaludno traže srpske žrtve.

Da li je Naser Orić, "gospodar života i smrti" ne samo u Srebrenici, ubio pravdu za Srbe kada je prije 23 godine nožem iskopao oči srebreničkom prijeratnom sudiji Slobodanu Iliću. I da li će se neko uplašiti nepravde zbog ćutanja Srba, kao što se Orić uplašio jer Ilić nije izustio nijednu riječ dok ga je krvnički ubijao.

Poslije pomena Srbima u Podrinju uslijediće komemorativni skup u Potočarima. Ljudi sa ovih prostora su preživjeli ubijanja, razaranja i ratne strahote i zbog toga molimo za tišinu i da se svaki razuman čovjek pomoli za duše ubijenih i Srba i Bošnjaka. I da se ne šalju poruke koje mogu narušiti ono što su srodnici žrtava izgradili na poslijeratnom putu pomirenja, uvažavanja i razumijevanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana