Podmetnute jabuke

Anita Janković-Rečević

Proizvođači voća i povrća iz RS i BiH, osim elementarnih nepogoda koje im svake godine zadaju glavobolju, na svojim plećima nose niz problema, a jedan od najvećih je kome i na koji način prodati ono što proizvedu.

Napaćeni seljak, kad nađe sigurno tržište, svim silama se trudi da uzgoji što bolju šljivu, krušku, paradajz, papriku… kako bi zadržao kupca i bar malo zaradio od mukotrpnog rada, ali, po nepisanom pravilu, uvijek neka "viša sila" pomrsi planove.

Vijest da je iz Rusije vraćena pošiljka od oko 19 tona jabuka porijeklom iz BiH zabrinula je domaće voćare koji strahuju da bi izvoz svježeg voća u ovu daleku zemlju ponovo mogao biti sporan. Po svemu sudeći, neko se poigrava s domaćim voćarima i hoće zdušno da im "podmetne nogu" uprkos tome što nadležni tvrde da vraćeno voće nije sa našeg područja. 

Iako još nije poznato kome smeta uspjeh naših proizvođača, uveliko se šuška da bi jabuke, koje su vraćene sa granice jer nisu imale validan fitosanitarni sertifikat, mogle biti iz zemalja kojima je Rusija zabranila uvoz.

Međutim, čak i činjenica da je sertifikat falsifikovan ne umiruje domaće voćare jer je ljaga na proizvode iz BiH ponovo bačena. Plaše se da bi to moglo naljutiti Ruse koji su nam već jednom spustili rampu, što nikako ne bi bilo dobro po domaće proizvođače koji mukotrpno rade da bi u jesen ubrali kilogram kvalitetnog voća.

Koliko je rusko tržište značajno za voćare u Srpskoj govori činjenica da oko 40 odsto svoje proizvodnje izvoze u Rusiju, a zatvaranje njenog tržišta za njih bi izazvalo milionske gubitke. To bi zasigurno bio krah za i ovako slomljenu poljoprivredu u RS i BiH. Stoga izvoznici koji tovare kamione voća i voze u Rusiju treba dobro da se zamisle nad sudbinom vrijednih domaćih voćara kad samo pomisle da jabuke i šljive iz Holandije, Poljske ili neke druge zemlje pokušaju da prodaju sa oznakom "Made in BiH".

Proizvođači moraju povesti računa o tome kakve plodove šalju na rusku trpezu kako ne bi prokockali povjerenje Rusije, a nadležni da zasuču rukave i detaljno ispitaju ko to pokušava ugušiti domaću poljoprivredu podvaljujući falsifikovana dokumenta. Pojedincima se mora staviti do znanja da ovo nije zemlja s kojom se može poigravati ko god poželi, nego zemlja koja vodi brigu o svojim stanovnicima i kojoj je stalo do dobrobiti njenih seljaka.   

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana