Podloge

Vedrana Kulaga Simić

BiH još nije stavila mnoge kockice na njihova mjesta, a jedan od dokaza je saga sa usvajanjem budžeta.

Zbog takvog raspleta institucije su u kasi imale novac na osnovu odluka o privremenom finansiranju.

Savjet ministara BiH usvojio je tek u četvrtak Nacrt budžeta institucija BiH za 2020. godinu, ali time procedura još nije završena. Taj dokument treba da prođe još nekoliko adresa prije nego što bude poslat na objavu.

Iako je sam po sebi jedan od najvažnijih godišnjih dokumenata, ove godine je posebno došao u centar pažnje, jer je izborna godina, u kojoj je potrebno imati i odobriti dodatni novac za finansiranje lokalnih izbora.

Zbog nepostojanja finansijskog okvira je, kako tvrde iz Centralne izborne komisije BiH, između ostalog, i sa oktobra na novembar pomjeren izborni dan. Novac je, sada, na pomolu, ukalkulisan u nacrt budžeta, ali treba sačekati, imajući u vidu odnose i česte iznenadne situacije do kojih dolazi u BiH, da prođe svu proceduru. Za to vrijeme izborni rokovi teku.

Stranke i nezavisni kandidati već neko vrijeme mogu da se prijavljuju za učešće na predstojećim izborima, na kojima će biti birani novi čelnici u lokalnim zajednicama, od gradonačelnika i načelnika do odbornika u skupštinama širom Republike Srpske i FBiH.

I dok se čeka zeleno svjetlo za finansijsku podlogu, bez koje ne može, ne smiju se zanemariti ni neke druge bez kojih izborni ciklus ne bi smio da prođe.

Jedna od njih je moralna. Izborni dan treba da bude odraz volje birača, a ne nečijih drugih interesa. I u ovaj izborni ciklus BiH ulazi prema starim pravilima. Nismo ni blizu uvođenja novih tehnologija i dodatnog smanjivanja mogućnosti malverzacija sa glasačkim listićima.

Međutim, ako postoji moralnost, ozbiljnost i odgovornost ni to ne treba da utiče na ovaj predstojeći ciklus. Kao ni to ko sjedi u CIK-u.

Birači će i ove godine, kao i svake izborne do sada, izaći na birališta i dati glas onome za koga misle da je zaslužio da ostane na poziciji na kojoj se i sada nalazi ili za koga smatraju da bi mogao bolje obavljati te izuzetno važne funkcije u lokalnoj zajednici.

I to treba da bude poštovano. Bez dopisivanja, mijenjanja ili na bilo koji drugi način uticanja na krajnje rezultate.

Ovaj izborni ciklus je u mnogo čemu drugačiji od mnogih prethodnih, jer su i okolnosti na terenu drugačije, prvenstveno imajući u vidu još aktuelnu epidemiološki situaciju do koje je dovela pandemija virusa korona. Sve može da se mijenja iz časa u čas, a epilog izbornog dana mora da bude odraz volje birača na taj dan. I ništa više.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana