Podjele, opet, zbog Nijemca

Aleksandar Stojanović

Blijeda nada da bi Kancelarija visokog predstavnika u BiH mogla biti zatvorena i da bi Valentin Incko mogao biti njen posljednji vršilac dužnosti, razbijena je imenovanjem njemačkog diplomate Kristijana Šmita za njegovog nasljednika. Na ovaj način, još jednom je potvrđena hendikepiranost BiH da samostalno funkcioniše, te je produžen protektorat međunarodne zajednice.

Ono što upada u oči je da su se ovom imenovanju obradovali mnogi. Nije bitno da li je Šmit dobar diplomata i političar, biografija i izjave mu govore u prilog tome, niti što dolazi iz uticajne zemlje. Nevjerovatno je da se neko raduje što država, koja bi mogla funkcionisati sama, dobija nekog ko bi trebalo da je demokratizuje. To je kao da zdravo lice svi ubjeđuju da je invalid i dodijele mu asistenta za stručnu pomoć.

Dobro, nije da je u BiH sve normalno i da bi odlaskom visokog predstavnika ovdje procvjetale ruže ili bismo naprasno dobili kulturne, odgovorne i poštene političare, ali zar se niko iz međunarodne zajednice ne stidi što 26 godina vegetiraju u ovoj državi i što su garniture političara sve gore i gore? Naći političara koji posjeduje osnovne sisteme vrijednosti ili svijest za opšte dobro bilo bi kao da tražite iglu u plastu sijena.

Sve to pokazuje da su ti namjesnici, uz punu podršku ambasadora u Savjetu za implementaciju mira, izgleda kao jedini zadatak imali da razbiju svijest o nacionalnom identitetu, pogotovo kod Srba, i da konstantno rade u pravcu sprečavanja pomirenja i zajedničkog života.

Međutim, nije da im ovi naši nisu bili plodno tlo za takvo djelovanje. Mi smo od nacionalnih interesa pravili predizborne kampanje, važne teme za očuvanje Srpske u predstave na javnom servisu zbog kojih smo se svi crvenjeli. Ali, zar je moguće ovdje reći da smo nešto sami krivi? Pošto je dosadilo da Amerika uvijek bude krivac, mi upiremo prst u Rusiju. I tako, ne želeći da vodimo odgovornu politiku, počeli smo galamiti. Ne želeći da pogledamo sebe u ogledalo, krivimo sve druge. A i Rusija i Amerika se češljaju, dok mi nestajemo.

Dobro je da je bar dio političara u Srpskoj izrazio stav da ovakvo postupanje međunarodne zajednice nije u skladu sa pravom, ali i zdravim razumom. Samo da to sve, kako to kod nas obično biva, ne ostane na jednoj konferenciji za štampu, i opet Nijemac postane razlog zbog kojeg se svađamo i dijelimo. A tako to bude kad istoriju smatramo dosadnom. Zato istoričari danas sami sebe i nazivaju analitičarima.

Nedostatak jasne nacionalne platforme prouzrokovao je da se jedni busaju u prsa s jačim, a drugi mu se dodvoravaju. A i jedni i drugi nas tako vode u propast i poniženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana