Podjela plijena

Željka Domazet

Da je BiH raštimovan klavir na kojem će se teško usaglasiti note, pokazuju previranja u Vladi FBiH, u kojoj su nepun mjesec nakon formiranja počele da sijevaju varnice, jer se koalicioni partneri nisu na startu uspjeli dogovoriti o raspodjeli plijena u javnim preduzećima.

Dok jedni traže, a u prvom redu DF, da ministri imaju pravo da imenuju nadzorne odbore u preduzećima koja su pod ingerencijama tih ministarstava, dotle HDZ i SDA traže da o tome saglasnost daje Vlada i da se takve odluke usaglašavaju. DF je odmah uslijedio sa oštrom reakcijom da neće dozvoliti da se ostali ministri miješaju u “njihove resore” i najavio blokade, s druge strane je HDZ odgovorio da će blokirati rad Vlade ukoliko se prevelika ovlašćenja daju ministrima i ukoliko uredbe budu starije od zakona. U cijeloj buri varnica nije ostala dužna ni SDA, koja je optužila DF da formira “vladu u vladi” i da bez argumenata optužuje ovu stranku, te da neće dozvoliti da javna preduzeća postanu stranački plijen. Jednom riječju u Vladi Federacije već na početku je mnogo više varnica nego konstruktivnih dogovora.

Ništa bolja situacija, po svemu sudeći, neće biti ni među koalicionim partnerima na nivou BiH. Već na početku, mada ne toliko javno i otvoreno, trvenja su nastala u vezi sa raspodjelom čelnih pozicija u pojedinim agencijama i institucijama u kojima su istekli mandati. Kako stvari sada stoje, sve stranke, odnosno koalicioni partneri, zainteresovani su za Upravu za indirektno oporezivanje. Ni Savez za promjene, ni SDA ne žele da ta institucija ostane u okrilju HDZ-a, jer kako tvrde ova stranka je zauzela ministarstva finansija i na državnom i na federalnom nivou, te da je nedopustivo da jedna stranka kontroliše finansijske tokove u zemlji potpuno. HDZ s druge strane nema namjeru da iz ruku pusti Upravu i smatraju da je njen prvi čovjek sredio stanje i da njome dobro rukovodi. Za ovu instituciju su zainteresovani i SDA i Savez u prvom redu SDS, te je vrlo teško očekivati da će “dogovor” proći bez varnica. U raspodjeli kolača Savez i HDZ zalažu se za princip podjele na tri dijela po konstitutivnim narodima, dotle SDA smatra da bi u raspodjeli trebalo da se vodi računa o izvornom rezultatu, čime ova stranka želi da dobije najveći dio plijena.

Da se u poziciji više vodi računa o izbornom plijenu nego o reformskim zadacima koji stoje pred njom, potvrđuje i činjenica da imaju namjeru da podijele i one funkcije u institucijama u kojima nisu istekli mandati, dok već godinama bez valjanog rukovodstva stoje mnoge na čija se imenovanja čeka. Uostalom odavno je jasno da i braća kada dijele zajednički kolač vrcaju varnice, a perje leti na sve strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana