Poderana i gladna vojska

Svjetlana Šurlan

Iako Ministarstvo odbrane BiH troši trećinu od ukupnog budžeta BiH, svakodnevno smo svjedoci različitih izvještaja u kojima se navodi da pripadnici Oružanih snaga BiH rade u neprihvatljivim uslovima.

Jedan od posljednjih izvještaja dao je vojni povjerenik koji je analizirao uslove boravka, života i rada u kasarnama širom zemlje. Zastarjele uniforme, loša hrana i grijanje, neispravna vozila, te neuslovne kancelarije za rad i boravak pripadnika Oružanih snaga samo su neki od problema sa kojima se susreću.

Ono što se godinama spominje kao nedopustivo, opet je evidentirano kao praksa u kasarnama u BiH, bez obzira na sva ranija upozorenja.

Problem nije samo sa uslovima u kojima borave i rade vojnici, već i oficiri i podoficiri, koji su istakli da postoje problemi i sa kvarljivošću namirnica i sa troškovima liječenja, ali i sa unapređenjem.

Sve dok se nadležni ne pobrinu i ne stave na papir kako se skoro 300 miliona maraka poreskih obveznika troši, stanje neće biti unaprijeđeno.

Preporuke koje vojni povjerenik iz godine u godinu šalje na adrese nadležnih institucija niko ne sprovodi, uprkos alarmantnim nalazima i nehumanim uslovima u kojima vojska boravi i radi. Parlament BiH svake godine razmatra iste izvještaje povjerenika, ali pomaka nema.

Niko ne odgovara za to što se preporuke, zaključci i obaveze ne poštuju, nijedan komandant, načelnik, šef, ministar... nikada nije snosio odgovornost za to.

Upravo to je razlog što se greške i propusti ponavljaju godinama, što vojnici nose uniforme stare i po sedam godina, jedu lošu hranu, nemaju sredstva za čišćenje i ogrev, kao ni rekvizita za obuku...

Nadležni na sve ovo i dalje drže zatvorene oči jer za trošenje miliona maraka uvijek postoji neka prioritetnija stavka od hrane, odjeće i grijanja za oko 9.000 pripadnika Oružanih snaga BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana