Podanički i državotvorno

Darko Momić

Glosa: “SDP, Zvizdića i sve ostale koji će koliko sutra da iznesu još gore optužbe na Dodikov račun, zaboljelo je to što je rekao istinu

Nije se osušilo mastilo na posljednjoj odluci posljednjeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o nametanju izmjena Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, a pojedine političke partije i političari iz Sarajeva već su naoštrili olovke i napisali krivične prijave.

Protiv koga drugog nego protiv srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika koji im je do te mjere politička smetnja i trn u oku da ne biraju načine i sredstva za borbu protiv njega. Iako bi u neku ruku bilo prirodno i očekivano da je to uradila SDA ili neki još rigidniji jurišnici, krivičnu prijavu protiv lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata i to zbog kršenja člana 145a. KZ BiH koji je nametnuo bivši visoki predstavnik podnijela je Socijaldemokratska partija BiH.

“Dodik svojim ogavnim istupom u kojem bosanskohercegovačke muslimane, koji su upravo zbog svoje vjerske pripadnosti koje se nisu htjeli odreći, doživjeli genocid, naziva konvertitima, izdajicama “drevne vjere, zapravo opravdava ratne zločine počinjene protiv muslimana i Bošnjaka. Ovim činom Dodik je počinio krivično djelo iz člana 145a KZ BiH, naveli su, između ostalog iz SDP-a BiH. Oni smatraju i da “Dodika pod hitno treba smijeniti i procesuirati zbog njegovog govora mržnje i širenja netrpeljivosti koje samo može dovesti do nasilja.

Pored SDP-a, drvlje i kamenje po Dodiku bacio je i donedavni visoki funkcioner SDA Denis Zvizdić koji je poručio da su “mržnja prema BiH, Bošnjacima i svemu što nije srpsko postali Dodikov modus operandi”.

“On u nastojanju da se pošto-poto održi na vlasti, koristi metodu tendecioznog i huškačkog iznošenja neistina i plasiranja lažne nacionalističke istorije. Dodik je uplašen, nervozan, izgubljen u vremenu i prostoru, te zbog toga koristi govor mržnje. Da bi ohrabrio sam sebe, koristi pogan rječnik i kočijašku retoriku baziranu na guslarskim spjevovima, a ne na istorijskim činjenicama”, ocijenio je Zvizdić.

Elem, da ovo ne bi ispao panegirik u čast lidera SNSD-a, valja reći da je on imao izjava, doduše iznuđenih, ali njegovih, koje koketiraju čak i sa šovinizmom i da ima ozbiljnog osnova za kritiku, ali ono što mu na teret stavljaju stranke sa sjedištem u Sarajevu jednostavno je licemjerno.

SDP, Zvizdića i ostale koji će koliko sutra da iznesu još gore kvalifikacije i optužbe na Dodikov račun, zaboljelo je to što je rekao istinu, a ne što je iznio neke izmišljene optužbe. Zasmetalo im je što je rekao da Bošnjaci nisu državnički, već podanički narod, a pri tome su gole činjenice da iz političkog Sarajeva pozdravljaju dalje funkcionisanje OHR-a, prizivaju strani intervencionizam i otvoreno traže Dodikovu smjenu. Što nije podanički, već državotvorno, je li?!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana