Podaci iz ladica

Vedrana Kulaga Simić

BiH često dobija etiketu najlošije rangirane zemlje u regionu, kada se posmatra napredak u ovoj ili onoj oblasti, a jedina sfera u kojoj “iskače” su administracija i novac koji godišnje ima na raspolaganju za te i slične troškove.

Iako je BiH odavno zagazila na evropski put, dosadašnji uspjeh nije nešto na čemu bi nam pozavidjele komšije, niti oni ka kojima idemo, jer smo sami sebi, generalno, najveća prepreka.

Komplikovano uređenje, nametnute odluke, neuređeni odnosi i čitav niz drugih stvari doveo je ovu zemlju na jedno mjesto na kojem stalno tapka u mjestu i sve više zaostaje za drugima kojima je krajnji cilj isti.

Posljednja oblast u nizu koja je poslata na popravni ispit je transparentnost rada institucija, kojih se na zajedničkom nivou “izrodilo” ukupno 75. Često se, i s pravom, može čuti da dobar dio nije ispunio očekivanja, da su samo mjesta koja služe za uhljebljivanje poslušnih i zaslužnih te da nisu ni milimetar pogurale zemlju naprijed prema boljim i bezbjednijim okvirima.

To su pokazale i najnovije analize, u kojima je podebljano da debelo zaostaju za kolegama u regionu, kada je riječ o onome šta javnosti daju na uvid na svojim službenim stranicama na internetu.

Za to nije trebala neka posebna analiza, već se golim okom vidi da na brojnim adresama imaju samo šture podatke, a negdje nemaju ni njih, te da se vijesti ne ažuriraju. Jednostavno, čini se da bi ponekad lakše našli iglu u plastu sijena nego neki od osnovnih podataka koji bi trebalo da budu postavljeni na sajt te i te institucije.

Ni brojne kritike nisu posebno urodile plodom, pa su tako nadležni nastavili da se prave da savremene komunikacije još nisu ni pokucale na njihova vrata, a jesu odavno. Podaci o planovima rada i sprovedenim poslovnim potezima moraju da se nađu na službenim stranicama, a i još masa drugih, ali je bolji ikakav nego nikakav napredak.

Moderne tehnologije i društvene mreže su odavno na snazi, a građani treba da na “klik” imaju barem osnovne podatke o onima čiji rad finansiraju iz svog džepa.

BiH, ako želi da se izvuče sa dna, moraće da promijeni mnoge stvari. Jedna od njih je više otvorenosti u radu, jer je odavno vrijeme da neki podaci ne budu sakriveni u ladicama već predočeni javnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana