Pobjednici i poraženi

Veljko Zeljković

Članice Savjeta bezbjednosti UN jednoglasno su se dogovorile da ne dozvole Kristijanu Šmitu, a kojeg Srpska, ali i Rusija i Kina ne priznaju kao novog visokog predstavnika, da podnese svoj izvještaj o BiH. Ono što je zanimljivo jeste to što je taj ruski i kineski prijedlog prihvatio i Vašington. Veliki je ovo udarac na Šmitov kredibilitet, od koga je bošnjačka strana očekivala da bude neki novi Pedi Ešdaun.

Rusija i Kina su još jednom pokazale da će njemačkog diplomatu “blokirati” u svim međunarodnim institucijama zbog njegovog nelegalnog izbora, ali i stava da o sudbini BiH treba da odlučuju građani BiH.

Prema mišljenju pojedinih analitičara, ključeve budućnosti BiH u svojim rukama drži Vašington. A on otvara dvoja vrata. Prva su ona koja vode ka povratku na izvorni Dejtonski mirovni sporazum, a druga ona koja vode ka disoluciji. Ova druga vrata vode i u dva pravca. Prvi je stvaranje konfederacije, a drugi podjela zemlje na tri dijela.

Moskva i Peking su do sada nebrojeno puta pokazali da su za prvu opciju. Ostaje da se vidi kako će se prema ovom pitanju postaviti ambiciozni predstavnik američkog predsjednika za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. Sudeći prema njegovim dosadašnjim izjavama, a koje su bile na fonu onih iz devedesetih, odnosno jedne ultimativne politike koja koristi samo elemente prisile, BiH je sve bliža drugim vratima.

I tvrdolinijaško ponašanje bošnjačkih partija, ali i onih koje se deklarativno izjašnjavaju kao “građanske”, ne vodi zemlju u dobrom pravcu. Stalna potreba da se porazi i ponizi Srpska dobila je već dimenzije opasne šizofrenije.

Neko će sad reći, “pa šta Srpska radi, izaziva institucionalnu krizu u zemlji”. Ti isti, međutim, zaboravljaju kako je uopšte do nje i došlo. Da bi se shvatilo, ne treba se baviti posljedicama, već uzrocima. Pokušaji diskreditovanja, omalovažavanja i otimanja nadležnosti nisu nešto preko čega se godinama može olako prelaziti. U ljudskim genima je da se u tim slučajevima instinktivno branite i pokušavate naći način da se iz takve nametnute situacije izvučete.

Zaključak - svi u BiH treba da shvate da u ovoj priči ne može biti pobjednika i poraženih. Ukoliko se bude i dalje insistiralo na tome, ona druga vrata biće sve otvorenija, a pogotovo ukoliko bošnjačka strana nastavi sa dosadašnjom politikom.

Naravno, i sam Vašington, a koji se dobrim dijelom nalazi pod uticajem raznih bošnjačkih lobista, treba da shvati da na ovim prostorima žive tri naroda, od kojih jedan druga dva pokušava majorizovati.

Priča o “građanima” je poput podmetnutog kukavičjeg jajeta, iz kog treba da se rodi nešto što bi bilo samo po volji Bakira i njemu sličnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana