Pobjednici i gubitnici

Željka Dobrić
Pobjednici i gubitnici

Opšte izbore, šeste po redu u poslijeratnoj BiH, definitivno je obilježila pobjeda Saveza nezavisnih socijaldemokrata i kandidata te partije Milorada Dodika i Nebojše Radmanovića.

SNSD je dobio većinu glasova na svim nivoima vlasti i, iako je vlast uvijek teže braniti nego osporavati, pokazao je da može sa pozicija vlasti čak i da popravi rezultat. I sve to bez niskih udaraca i podmetanja.

A ono po čemu će se ovi izbori pamtiti još dugo, jesu upravo podmetanja i niski udarci opozicije i bošnjačkih stranaka. Posebno je upečatljiv pokušaj da se srpskom narodu podvali, pa da ostane bez svog predstavnika u Predsjedništvu BiH. Pokušali su Srbima da podvale Bošnjaci i da oni, a ne srpski narod izaberu srpskog člana Predsjedništva BiH, po svojoj mjeri. Baš kao što već biraju Željka Komšića iz bošnjačke stranke (koji naravno zastupa interese SDP-a i Bošnjaka) umjesto Hrvata koji će da zastupa interese hrvatskog naroda.

Uspjeli su Bošnjaci da izaberu Komšića i na ovim izborima, ali u svojoj namjeri da kontrolišu cijelo Predsjedništvo, odnosno sva tri člana nisu uspjeli. Šta bi se dogodilo da su uspjeli u svojoj namjeri, nije teško pretpostaviti. Mnogi su poslije objavljivanja izbornih rezultata bili iznenađeni time da je toliki broj Bošnjaka jedinstveno glasao za kandidata za člana Predsjedništva BiH koalicije "Zajedno za Srpsku" Mladena Ivanića. Sumnjivo, zar ne?

Ništa manje nije bio upečatljiv ni sraman nastup Ognjena Tadića, Ivanićevog kolege "po koaliciji" koji je u večeri proglašenja izbornih rezultata, kada je vidio da neće da pobijedi rekao: "Laku noć, Republiko Srpska" i otišao iz izbornog štaba. Nije imao dovoljno dostojanstva da džentlmenski prizna poraz.

Najveća iznenađenja ipak su priređena u FBiH: krah Harisa Silajdžića i njegove SBiH, izbor Bakira Izetbegovića iz SDA i veliki uspjeh Fahrudina Radončića poslije samo šest mjeseci na političkoj sceni. Zanimljiv je veliki uspjeh SDA koja nije imala podršku nijednog medija, dok je Silajdžić kontrolisao većinu medija. Radončić je imao svoj medij, a SDP Federalnu televiziju.

Građani koji su izašli na izbore pokazali su da znaju kome vjeruju i ko je zbog čega zaslužio glas. Znaju i ko podmeće, a ko štiti njihove interese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana