Pobjeda Srpske!

Goran Maunaga
Pobjeda Srpske!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izvojevao je veliku pobjedu - rad Suda i Tužilaštva BiH, što znači sve nezakonitosti i zloupotrebe u tim institucijama biće stavljene pod lupu najviših institucija Evropske unije.

Rezultat hvale vrijedan, jer je ta činjenica zasigurno značajnija i od održavanja samog referenduma, koji je upravo bio jedini način da Republika Srpska kaže dosta i skrene pažnju na rad pravosudnih institucija BiH na njenu štetu.

Zato i ključne riječi "za sada referendum nije neophodan" sa sastanka visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton i izvršnog direktora EU za Evropu i centralnu Aziju Miroslava Lajčaka sa Dodikom govore o značaju dogovora postignutog na tom sastanku.

A samo dan ranije visoki predstavnik u BiH Valentin Incko prijetio je sankcijama koje su mediji sarajevske čaršije, likujući, protumačili kao "početak kraja posljednjeg vožda" i "petak 13. za RS". Petak 13. dobio je posjetom baronese Banjaluci novu adresu, ona je tamo u kotlini u kojoj su horski zazivali kažnjavanje Srpske i njenog predsjednika.

Sastanak i dogovor Dodika, baronese Ešton i Lajčaka veliki je šamar Incku i njegovom miljeniku Lagumdžiji, ali i Draganu Čaviću i Mladenu Ivaniću koji su uglas kliktali "što gore to nama bolje".

Koliko OHR nije želio rješenje, niti da razgovara o zamjerkama RS na rad institucija koje i ona finansira, govori panika koja je vladala u bijelom dvoru sarajevske čaršije nakon što su iznenada u četvrtak uveče u njega "banuli" Eštonova i Lajčak. Inckovi probošnjački saradnici bili su presabrali da bi uspjeli da pokolebaju Eštonovu u odluci da putuje u Banjaluku u koju je iza ponoći s četvrtka na petak javljeno da od sastanka i dogovora nema ništa.

Baronesa je na njihovu žalost osvanula u Banjaluci u potrazi za rješenjem i kompromisom. Evropa je u Banjaluci uvažila četiri zahtjeva Srpske i stavila ih na dnevni red.

Isposlovano je da, bez prisustva sarajevskih prevaranata, evropski komesar za proširenje Štefan File vodi komisiju koja će izvršiti kontrolu rada Suda i Tužilaštva BiH.

Pored toga, spriječene su Inckove sankcije po nalogu sarajevske čaršije, za koju je i danas jedino rješenje "krv", a ne dogovor. Dogovor sa EU konačan je dokaz da je reforma pravosuđa koju je u BiH sprovodio OHR bila potpuno pogrešna.

Dodik je još jednom pokazao da je vrhunski političar koji zna da vodi narod koji ga je birao. Iako je bio sam na čistini, jer se isključivo njemu prijetilo sankcijama, iako je Odluku o referendumu donijela Narodna skupština, on je dobio bitku i za sebe i za Republiku koju predstavlja.

Jer nije Dodik rad pravosuđa kritikovao napamet, on je dao argumente i analizu koji su pokazali da "nešto ne štima". I zašto bi neko bio "sveta krava" da ne može biti kritike njegovog rada i dijaloga o tome? Šta je tu nedemokratski? Nije ništa, ali u BiH demokratija se još doživljava kao u vrijeme Dizdarevića i Mikulića na čijem izvoru se "demokratskih načela" napio Lagumdžija.

Nije EU onakva kako je zamišlja "mali Mujica". Evropa je ipak kolijevka demokratije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana