Pobjeda nad fašizmom

Milijana Latinović

Dan pobjede nad fašizmom, najvažniji datum u novijoj istoriji, juče je obilježen i u Republici Srpskoj. Ulicama Banjaluke, u znak pobjede nad najvećim zlom koje je odnijelo desetine miliona života, marširao je Besmrtni puk.

Želja za slobodom, baš kao i prije više od sedam decenija, ostala je vodilja srpskog naroda koji je mučki ubijan i gažen, ali koji se, uprkos svom zlu, nije slomio. Kako onda, tako i danas.

Ovaj najznačajniji datum, koji bi trebalo da slavi cijeli svijet i o kome bi trebalo da uče sve buduće generacije kako sjeme zla nikada i nigdje više ne bi proklijalo, ne znači, nažalost, svima podjednako.

I dok oni koji su dali nemjerljiv doprinos borbi za slobodu obilježavaju 9. maj, čuvajući uspomenu na očeve, djedove i pradjedove stradale u krvavim borbama, drugi bude duhove fašizma i ustašizacije.

Odavno već mnogi žele da prekroje istoriju, da iznova broje jasenovačke žrtve i time dosipaju so na ranu nekolicini preživjelih logoraša ili rođaka onih čiji je život okončan u zloglasnom logoru Jasenovac pod pesnicom ustaške vlasti.

Fašistički, ubilački i zločinački režim NDH, koji je imao za cilj da s lica zemlje izbriše sve Srbe, Jevreje i Rome, nastoje opravdati, relativizovati ili negirati njegov zločinački karakter, što je nedopustivo.

Zato priredbe i govori kojima uglavnom obilježavamo ovaj značajan datum nisu dovoljni. Ako ne želimo da eho slobode u narednim godinama utihne, moramo se posvetiti značajnijem izučavanju tog strašnog perioda.

Zajedničkim snagama treba da stvaramo kulturu sjećanja koja će prožimati cijelo društvo i biti sastavni dio našeg identiteta. Uspomena na one koji su nam u nasljedstvo ostavili slobodu ne smije nikada da izblijedi.

Odjek slavne pobjede nad fašizmom i sjećanja na ubijene pretke i u godinama koje dolaze moraju biti naša vodilja i to isključivo na putu mira, tolerancije i suživota. One koji su za slobodu koju danas imamo dali najvrednije, svoje živote, ne smijemo zaboraviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana