Pobijedimo koronu

Milijana Latinović

Nebrojeno puta do sada Republika Srpska i njeni stanovnici savladali su brojne izazove, čistom desetkom položili desetine ispita humanosti i pokazali da, kada istinski žele, mogu sve.

Virus korona je, nažalost, i dalje među nama i po svemu sudeći jači nego u martu i aprilu, zbog čega dalje moramo mnogo opreznije i odgovornije da ne bismo došli u situaciju da mjere koje su sada na snazi budu još restriktivnije.

U danima kada pandemija virusa korona bukti i prijeti da na koljena baci i domaći zdravstveni sistem, privredu i ekonomiju, zaključa granice i potpuno poremeti dosadašnji način života, pred Srpskom i njenim građanima je još jedna velika bitka i izazov pred kojim ne smiju pokleknuti.

Krajnje je vrijeme da pobijedimo koronu, a na tom putu glavni saveznici moraju nam biti ozbiljnost i odgovornost prema sebi i svojim bližnjima. Jasno je da virus neće tek tako iščeznuti i da ćemo svi prije ili kasnije morati da se zarazimo. Ako već mora, neka bude kasnije.

Bolnice su već odavno pune, zdravstveni radnici na izmaku snage i ukoliko sami sebi ne objasnimo da se moramo čuvati i da nije vrijeme za slavlja i okupljanja, neće imati ko ni gdje da nas liječi. A brojke svakoga dana pokazuju da je takav scenario, nažalost, sve bliže. Samo u petak “kovid 19” potvrđen je kod još 437 stanovnika Srpske.

Takve brojke na početku pandemije u martu i aprilu bilježile su Italija i Španija, u kojima je crni bilans rastao iz dana u dan. Zar ćemo dozvoliti da ista sudbina i nas snađe?

Život ne može da stane, ali u vrijeme kada korona bukti, poštovanje preporučenih mjera jedini je izlaz iz ove teške situacije. Maska, rastojanje i pranje ruku su najmanje što svako od nas može.

Previše je dežurnih kritičara kojima sve i svašta smeta, koji ne vjeruju ni u šta i rade po svome, kršeći sve moguće mjere i pravila, sve dok neko njima blizak ne bude pozitivan. Onda se hvataju za glavu i traže pomoć.

Zbog takvih neodgovornih pojedinaca ispaštaju i oni koji vode računa o svemu i poštuju sve mjere. Svima nam je lakše da život teče dalje, pa makar živjeli sa maskom na licu, nego da se ponovo vrati policijski čas, da se firme zatvore, a hiljade radnika ostane bez posla.

Zdravlje treba i mora da bude prioritet svima jer čuvajući zdravlje čuvamo i radna mjesta i stvaramo mogućnost za jačanje privrede i ekonomije, dajemo priliku životu.

Mjere koje donose nadležni ne smiju ostati mrtvo slovo na papiru i ne smiju se primjenjivati selektivno. Ista pravila moraju da važe za sve, ako mislimo da se iščupamo iz kandži virusa. Samo oprezno i odgovorno možemo dobiti i ovu bitku. Možemo i moramo!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana