Po znanje u proizvodne hale

Milijana Latinović

Praktična nastava je u mnogim školama u Republici Srpskoj do sada bila samo mrtvo slovo na papiru, što najbolje znaju srednjoškolci koji su zanat izučavali sa slika u udžbenicima.

Sudeći prema Nacrtu zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju RS, učenici koji za svoj poziv izaberu neko od proizvodnih zanimanja, ubuduće će imati kvalitetnu praktičnu nastavu u preduzećima.

Iz godine u godinu slušamo o tome kako u firmama rade neškolovani ili prekvalifikovani radnici, kako nema kvalitetne radne snage i kako iz škola izlaze kadrovi koji se ne snalaze u svojim zanimanjima.

Prosvjetari, poslodavci i oni koji kroje zakone, konačno su našli zajednički jezik i uzimajući u obzir potrebe tržišta rada, odlučili da se uhvate ukoštac sa nedostatkom školovanog kadra.

Poslodavci su odlučili da otvore vrata preduzeća za obuku budućih zanatlija šaljući tako poruku srednjoškolcima da ne bježe od proizvodnih hala.

Biti zanatlija, koliko god bilo isplativo i poželjno, u našoj zemlji nije popularno. U društvu vlada mišljenje da zanate upisuju samo loši đaci pa su se do sada svi mahom upisivali u gimnaziju, ekonomsku ili medicinsku školu.

Uvođenje praktične nastave i šansa da naučeno gradivo iz udžbenika primijene i prije sticanja diplome uliva nadu da će sve više đaka za svoj poziv birati neko od proizvodnih zanimanja. Tako će jednog dana kada uzmu diplomu u ruke biti kadar za koji će se otimati poslodavci.

Poznato nam je da do posla mnogo brže i lakše dolaze oni koji su znanje brusili u nekom preduzeću i tako ispekli zanat, u odnosu na one koji su noći probdjeli učeći teoriju. Za dobrog majstora uvijek ima posla. Redovi u zavodu za zapošljavanje danas bi bili sigurno kraći da se sa ovim promjenama krenulo ranije.

Promjenom zakona i uvođenjem više praktične nastave u srednje škole krenuli smo u pravom smjeru. Na tom putu moramo istrajati ako želimo da imamo školovane radnike koji će biti primjer generacijama koje dolaze, a preduzeća giganti koji dobijaju svaku utakmicu sa onima iz razvijenijih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana