Po znanje na sedam adresa

Dragana Orlović

Medicinski fakultet u Banjaluci osnovan je prije 36 godina, ali i pored toga još uvijek nema svoju zgradu.

Studenti ove visokoškolske ustanove svakog dana idu sa jednog kraja grada na drugi da bi stigli na predavanja. Moraju, jer se nastava na pojedinim studijskim programima, kao što je, recimo, farmacija, odvija na čak sedam različitih lokacija. Sedam lokacija!

Budući farmaceuti, ali i stomatolozi i ljekari, dijele istu sudbinu. Umjesto pauze između predavanja koju bi možda mogli da iskoriste za učenje, kafu, ručak ili odmor, oni pješače. I tako svakodnevno izgube minimalno dva-tri sata u hodu, ako se po gruboj računici saberu svi ti njihovi "putni pravci" od jedne do druge katedre.

Nerijetko se dešava da nemaju vremena ni za tu šetnju, pa su prinuđeni da svoj ionako skromni studentski džeparac daju za gradski prevoz ili taksi, jer samo na taj način mogu na vrijeme stići na nastavu ili ispit.

I dok studenti zbog predavanja i vježbi šetaju od jedne lokacije do druge, izgradnja objekta za ovaj fakultet već godinama je, nažalost, samo mrtvo slovo na papiru. Tužno, ali istinito.

Gradnja jeste u planu, ali kada će taj plan biti realizovan niko od nadležnih ne može, a i ne želi da precizira.

Rukovodstvo Univerziteta u Banjaluci kaže da je zgrada Medicinskog fakulteta planirana u okviru Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka, ali da početak radova zavisi od toga da li će Vlada RS obezbijediti novac za tu namjenu.

Alternativno rješenje, kako su rekli na Univerzitetu, jeste prostor Zavoda za zapošljavanje RS koji već jednim dijelom studenti ovog fakulteta koriste, naravno uz sve one preostale mnogobrojne lokacije. Kažu da će tražiti da prostorije te ustanove budu dodijeljene medicinarima, dok bi se za Zavod pronašla neka druga lokacija.

Nije ni to loše za početak, ali pod uslovom da se ne smatra nekim dugoročnijim rješenjem, koje će u drugi plan da baci izgradnju objekta koji bi se napokon zvao Medicinski fakultet. U suprotnom, studenti ove visokoškolske ustanove će i u iduće tri i po decenije morati da šetaju i šetaju.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana