Po šumama i gorama

Veljko Zeljković

BiH je sve samo ne normalna pravna država, jer kako drugačije objasniti to što se Ustavni sud BiH konstantno postavlja u poziciju zakonodavca, a ne tumača.

Jedan od posljednjih takvih paradoksa jeste zaključak da Republika Srpska ne može biti titular šuma i šumskog zemljišta, a svi drugi mogu.

Ovaj sud se toliko zapetljao u svojim političkim igrarijama da se vrlo često zna desiti i da u presudama jedno objašnjenje isključuje drugo. Primjera radi, Republici Srpskoj se osporava pravo vlasništva nad šumama i zemljištem, a istovremeno navodi kako se neko mora brinuti o njima, tako da ispada - “ta šuma nije vaša svojina, ali vi se morate brinuti o njoj”. Srpska se na taj način pokušava svesti na običnog “šumara”.

U tim nastojanjima da se što više obezvlasti Srpska, godinama se donose neustavne i problematične odluke koje, i laiku je to jasno, nemaju apsolutno nikakve veze sa pravom, a što u konačnici svaki suživot u takvoj državi čini sve nepodnošljivijim i zategnutijim.

Kada vas neko konstantno pokušava satjerati u ćošak, zadajući vam pri tome niske i nedozvoljene udarce ispod pojasa, postavlja se pitanje kakav izbor onda imate.

Sve je to dio jedne šire i opasne političke igre SDA, ali i ostalih satelit stranaka koje se deklarativno predstavljaju kao građanske. Pokušava se osporiti gotovo sve što je Srpskoj dato Dejtonskim mirovnim sporazumom. Vidjelo se to, uostalom, i na primjeru poljoprivrednog zemljišta. Dovoljno je da bošnjački klub u Narodnoj skupštini Republike Srpske ili neko “drugo tijelo”, pokrene apelaciju i konačan ishod je već unaprijed poznat. Stavovi i argumenti druge strane se ni ne razmatraju.

Sve liči na fudbalsku utakmicu u kojoj sudija konstantno navija za isti tim, te nemilice dijeli crvene kartone i dosuđuje penale. Ako golman i uspije odbraniti kazneni udarac, sudija će naći izgovor da ga ponovi. Vjerovatno će reći kako se golman kretao na liniji.

Naravno, sve to ne bi bilo moguće da u ovom sudu ne sjede i inostrane sudije, koje u pojedinim slučajevima javno iznose mišljenja kako bi najbolje bilo da BiH bude unitarna država.

U takvim nametnutim okolnostima, šta onda Srpskoj preostaje? Da se povuče sa terena zbog lošeg suđenja ili da nastavi igrati po tako nametnutim pravilima? Kome uopšte i da se žali kada je “sudijska komisija” odavno kompromitovana? Šta je onda rješenje? Nedavno neko napisa - restart sistema i vraćanje na fabričko - dejtonsko izvorno podešavanje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana