Po-Čekić-eno Sarajevo

Željka Domazet
Po-Čekić-eno Sarajevo

Svjedoci smo ovih dana da je kompletna intelektualna javnost Sarajeva debelo "po-čekić-ena" jer već gotovo mjesec ne reaguje na nacionalističke i fašističke istupe njene "perjanice" profesora Smaila Čekića. Jedini su reagovali i progovorili profesor sarajevskog Filozofskog fakulteta Ugo Vlaisavljević i glumac Josip Pejaković bez ustezanja, jer drže do svog intelektualnog znanja i zvanja. Drže oni i do ljudskog i ličnog ponosa ne prezajući od uvreda i kiše osuda koja ih godinama posipa po "intelektualnom i multietničkom" Sarajevu.

Za razliku od njih, prvi funkcioneri sarajevskog Univerziteta, prorektor Univerziteta Samir Arnautović i prodekan Fakulteta političkih nauka Asim Mujkić u Čekićevim istupima ne vide "ništa sporno".

U svakoj akademskoj zajednici za kakvu se očigledno bez pokrića smatra sarajevski Univerzitet poslije fašističkih i nacionalističkih istupa Smaila Čekića koji je za nesreću i sam član te "uzorite zajednice", trebalo bi da se na noge digne cijeli Univerzitet.

Umjesto reakcije i osuda Čekićevih istupa, prorektor Arnautović tvrdi da je riječ o "pravu pojedinca da ima svoj stav". Arnautović koji se hvali kako čita znamenite filozofe morao bi takođe znati ukoliko i sam nije "po-čekić-en" da sloboda jeste pravo pojedinca da ima svoj stav, ali pod uslovom da taj stav ne ruši slobodu drugih, ne vrijeđa druge i drugačije i da ne nosi epitete fašizma, nacionalizma, diskriminacije, rasizma i druge odrednice od kojih se svaka ozbiljna akademska i demokratska zajednica ograđuje.

Arnautović bi još i da cijelu "akademsku odgovornost" prebaci na sudovanje i da uvuče jednog novinara da se sudi sa Čekić-ima i Univerzitetom. Ako je i od prorektora previše je da bi se moglo prećutati.

Prodekan Mujkić vjerovatno zaluđen onim što se čuje i dešava u sarajevskoj čaršiji ne zna ni ko mu radi na fakultetu, pa profesora Čekića svrstava u spoljnjeg saradnika ove institucije, a studenti mu tvrde da i slušaju predavanja i polažu ispite pred tim istim profesorom. Pa i da mu povjerujemo kako je "Čekić spoljni saradnik" nije li upravo Mujkić i fakultet koji vodi trebalo prvi da reaguje, zahvali "spoljnoj Čekićevoj saradnji" i ogradi se od njegovih stavova pa ma gdje bili izrečeni.

Očigledno je, dakle, da je akademska zajednica sarajevske čaršije i njenog Univerziteta već odavno protjerala sve što je glavom mislilo i uzdignute glave hodalo, pa danas oni rijetki koji se usude progovoriti i osuditi "čekić-enje" bivaju proglašavani nepoželjnima i etiketirani najstrašnijim epitetima.

Poslije svega ovoga jedino je jasno da je sarajevska intelektualna elita već odavno potonula i posrnula u stranputicu u kojoj još jedino Čekići imaju mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana