Ples u doba korone

Milijana Latinović

Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj konačno se stabilizovala do te mjere, da na dnevnom nivou bilježimo jednocifren broj zaraženih virusom korona, što i te kako ohrabruje.

I podaci o broju hospitalizovanih ulivaju nadu da su crni dani iza nas. Konačno smo dočekali da odahnemo od svega što nas je mučilo duže od godinu dana. Čini se da se život počeo vraćati u normalu.

Epidemiolozi su dali preporuke i za izvođenje muzike u ugostiteljskim objektima, kao i za organizovanje svadbenih veselja.

Međutim, na zagrljaje ćemo još sačekati, a ni ples se ne preporučuje, osim ako ne plešete sa nekim iz svoga domaćinstva. Znajući šta smo sve prošli i koliko je ljudi izgubilo bitku sa opakom bolešću, možda je tako i bolje. Koliko god zvučalo čudno, pa i smiješno, bolje je da se strpimo još malo, nego da damo šansu koroni da se ponovo rasplamsa i raspleše u našim životima. Teško da bismo je više sustigli ako bukne ponovo. A nije gotovo i na oprezu moramo ostati još neko vrijeme. Zbog sebe i zbog svih onih koji nam nešto znače u životu. Iako su mjere ublažene, a brojke mnogo, mnogo manje nego proteklih mjeseci radovati se treba sa oprezom, vodeći računa o sebi i onima koje volimo.

Korak po korak nakon skoro godinu i po mukotrpne borbe za svaki dah, za život, nakon zaključavanja i strogih mjera, koje su bile neophodne, prodisali smo svi i privreda i zdravstvo, i obični mali ljudi. 

Bez obzira na to, za slavljenje pobjede je još rano iako bismo svi najradije svirali kraj koroni i poželjeli dobrodošlicu našem normalnom životu.

Ljeto je pred nama i u nadi da će iz dana u dan epidemiološka situacija biti sve bolja, da će se vratiti koncerti i sve ono za čime vapimo, moramo ostati mudri, da ne dozvolimo da nas sićušni virus ponovo baci na koljena. Iz svega što smo prošli valjda smo nešto naučili.

A ovoga ljeta imamo i saveznika u borbi protiv korone na koga smo čekali godinu dana, vakcinu. Istina, voljeli bismo da vakcinacija teče brže, ali je bolje ikako nego nikako. Stabilnija situacija pomaže da se zdravstveni radnici okrenu procesu provođenja imunizacije.

Uz dosta strpljenja i odgovorno ponašanje preguraćemo i ovaj period i mnogo opuštenije dočekati predstojeću jesen i zimu. Sada ne smijemo pokleknuti, poštovanje svih epidemioloških mjera i dalje mora biti prioritet. Pobjeda je tik ispred nas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana