Plavi dizel

Svjetlana Šurlan

Smiješna je činjenica da ni sam Krajina nije znao zašto je blokirao uvođenje plavog dizela, jer na pitanje novinara zašto nije pustio da se izmjene zakona usaglašavaju na parlamentarnim odborima, ulaganjem amandmana, rekao da ne zna odgovor na to pitanje

Da u BiH postoje naopaki i suprotstavljeni stavovi nikome nije nepoznato. Uvijek nešto nekome ne štima, neko se osjeća oštećenim, neko pokušava da izvuče korist, a obično krivicu svaljuje svako na svakog.

U tom zamršenom, zapetljanom i krugu sveopšteg muljanja u institucijama BiH najčešće ispaštaju samo obični građani koji pokušavaju da pošteno žive od svog rada.

Tako je posljednjih mjesec-dva pokrenut jedan postupak koji je trebalo da spasi domaću poljoprivredu, odnosno da se poljoprivrednim proizvođačima pomogne tako što će se osloboditi od plaćanja akciza i putarina na dizel gorivo za korišćenje u poljoprivrednoj primarnoj proizvodnji.

Savjet ministara BiH je preduzeo akciju i jednoglasno prihvatio inicijativu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH za pokretanje postupka za donošenje zakona o dopunama Zakona o akcizama u BiH, što je bila poruka poljoprivrednicima da će plavi dizel imati do jesenje sjetve.

Svi su bili zadovoljni, poljoprivrednicima su se mazale oči. Sve do juče kada je postalo jasno da inicijativu Savjeta ministara treba da prihvati Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji je šalje domovima Parlamenta na mišljenje, pa se ona vraća odboru, pa se šalje u Savjet ministara, pa opet u Parlament na usvajanje.

Istovremeno je i smiješno i žalosno kako ova država funkcioniše.

Sve bi to možda nekako i išlo da upravo juče FBiH, odnosno ministar finansija Ante Krajina nije odbio da da saglasnost na ovu inicijativu, čime je sve blokirano, iako je na Savjetu ministara jednoglasno podržano.

Smiješna je činjenica da ni sam Krajina nije znao zašto je to uradio, jer na pitanje novinara zašto nije pustio da se izmjene zakona usaglašavaju na parlamentarnim odborima, ulaganjem amandmana, rekao da ne zna odgovor na to pitanje.

Svi rokovi za poljoprivrednike odavno su istekli, kažu idući je 5. oktobar, do tada mogu čekati na dobijanje plavog dizela, ako uopšte planiraju jesenju sjetvu.

Sve i da je usvojena inicijativa, sasvim je jasno da do 5. oktobra ne bi prošla zakonodavnu proceduru i stupila na snagu, tako da poljoprivrednici za jesenju sjetvu, bila ona planirana ili ne, neće imati na raspolaganju plavi dizel.

A kako bi kada je sve zamršeno, zapetljano i bez ikakvog smisla.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana