Platiše i neplatiše

Ma­ri­na Čigoja

Javnost u Republici Srpskoj konačno je dobila priliku, ako ništa, barem da vidi koji su to poreski obveznici koji imaju milionske dugove i od kojih se "običnom" čovjeku zavrti u glavi.

Cifra na spisku 1.050 najvećih dužnika dostigla je 750 miliona maraka, a ako njima dodamo i ostatak dužnika dolazimo do ukupnog duga od 1,4 milijarde maraka.

Osim transparentnijeg rada Poreske uprave, na čiji rad su često upućivane zamjerke upravo zbog ovolikih dugova, u ovoj ustanovi očekuju da će se konačno uvesti red i da će oni, koji su na neki način poslije ove objave stavljeni "na stub srama", početi da izmiruju svoje obaveze.

Svakako, to bi trebalo da se desi, makar kada su u pitanju oni ozbiljniji obveznici koji su, nećemo reći iz opravdanih, ali možda nekih objektivnih razloga upali u dugove, jer im svakako nije u interesu da se nalaze na njoj i da njihovi poslovni partneri po tom "listu papira" stvaraju sliku o njima.

Međutim, sigurno je daleko veći broj onih od kojih će dugove biti teško naplatiti. To je još izvjesnije ako se zna da od ukupnog duga, 333 miliona duguju preduzeća u stečaju. Ako još na to znamo i da je procenat naplate dugova od preduzeća u stečaju u prosjeku deset odsto, samo od tih preduzeća 300 miliona odmah možemo da otpišemo.

Firme koje su osnivane isključivo zbog "pranja novca" i od kojih su danas ostali jedino dugovi nećemo ni spominjati, jer je vjerovatnoća da će se njihovi dugovi naplatiti ravna nuli.

Pitanje koliko je Poreska u proteklim godinama dobro radila svoj posao ovaj put ostavićemo po strani.

Ono što je bitno je da se sada zaista uradi sve na naplati starih dugovanja i da se spriječi nagomilavanje novih dugova.

Čini se da sadašnji menadžment Poreske uprave zaista radi na tome i da su odlučni u namjeri da rad ove institucije učine transparentnijim i boljim.

Problema je očigledno mnogo, a na njima je da nađu način da se oni riješe. Da bi to uradili ne smije biti razlike između "velikih" i "malih" poreskih obveznika i zakon mora biti jednak za sve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana