Plati pa se klati

Marijana Miljić Bjelovuk

Tri puta mjeri pa onda sijeci. Međutim, Vlada Srpske nije nijednom mjerila već je odmah presjekla. Na svoju ruku i bez ikakvih analiza odlučila je da minimalna plata u Srpskoj treba da bude za 60 maraka veća, odnosno 650.

Da, nema sumnje da minimalna plata u Srpskoj, u ovo krizno vrijeme, treba da bude veća daleko od tog iznosa, kao što i ona najveća treba da bude još veća. Ko može da živi od 650 maraka? To nije dovoljno ni za preživljavanje, a kamoli za življenje.

Zbog čega je Vlada tako iznenadno i na svoju ruku odlučila? Poručili su da je glavni razlog što je izostao dogovor socijalnih partnera. To je i očekivano, jer kada su se uopšte te dvije zaraćene strane uspjele dogovoriti u vezi sa bilo čime.

Ali zašto baš sada? Na sredini godine? Iznenada i neočekivano? Zašto nisu sačekali da prođe oktobar pa da se dogovaraju, pregovaraju i sijeku?! Praksa je, bar do sada bila, da se odluka o povećanju najniže plate donosi krajem tekuće za narednu godinu. Ali to nije praksa ovaj put, možda baš zato što su u oktobru izbori. Pa daj svima i svega, a to što neko to ne može podnijeti, nema veze. Proći će i to, pobuniće se pojedini, dići će glas, koji će za koji dan da utihne. Tako je i bilo. Nikome ništa. Ko može neka poveća platu, ko ne može, neka stavi ključ u bravu, otpusti radnike pa neka ostanu i bez onih 590 maraka koje su imali. Mogli bismo upravo i zbog toga bahaćenja da imamo i proširenje spiskova na biroima. Pardon, neće se naši ljudi zadržati tu, spakovaće kofere i otići, tamo gdje je plata daleko veća od ovih 590, odnosno 650 maraka.

Očigledno je da u pomenutoj odluci Vlade ima više od 90 odsto primjesa politike, a ostatak je sića i briga za radnike. Pa, i prošle godine smo grcali u problemima, kao i godini ranije, jer je harala korona, pa o povećanju najniže plate nije bilo ni riječi u mjesecu maju. Ta tema uvijek je ostavljana za kraj godine, kao i svi radnički problemi. Tada se o njima vijećalo. Po ustaljenoj praksi i tada se zaraćene strane nisu dogovarale, jer je svako vukao na svoju stranu, pa je Vlada donosila odluku. Ali ne tako brzo i na prečac, kao ove, izborne godine.

Da li se možda tarifa po pitanju kupovine glasova na izborima promijenila?! Javna je tajna da je prethodnih godina glas “koštao” 50 maraka. Naravno, nije manjkalo ni obećanja kada je riječ o pitanju zaposlenja, naravno sve po stranačkim dresovima, samo da bi oni koji vladaju ostali na vlasti. A da li je sada ta tarifa po pitanju kupovine glasova u skladu sa rastom inflacije skočila na 60 maraka ili za deset odsto, vidjećemo u oktobru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana