Platforma

Sandra Miletić
Platforma

Lideri SDP-a, SDA, Narodne stranke "Radom za boljitak" i HSP-a BiH javnosti su predstavili zajedničku platformu o programskoj saradnji u iduće četiri godine.

Kažu lideri tih partija da platforma sadrži najvažnije probleme koje je moguće u sljedećem četvorogodišnjem periodu rješavati i to ne samo šta hoće da urade, nego i kako će to da urade. Ako je tako, onda zaista imamo razloga da se dobro zabrinemo.

Jer platforma uglavnom sadrži rješenja koja ni najmanje na odgovaraju Republici Srpskoj, ali ni Hrvatima u BiH. Ali zato odgovaraju strankama koje su je predložile.

Iako četvorka tvrdi da su pozvali i druge stranke, a u prvom redu HDZ 1990. da im se pridruže, istakavši da je riječ o isključivo programskom dokumentu, te da se vlast na nivou BiH ne može formirati bez stranaka iz Republike Srpske (u prvom redu SNSD-a i SDS-a), platformom su pokazali da ne rade ono što govore. Naprotiv, platformom su predvidjeli i naglasili sve ono što Srbi i Hrvati ne žele.

Jer platforma predviđa, između ostalog, knjiženje 69 perspektivnih lokacija na BiH, izbor članova Predsjedništva BiH iz Parlamenta (jedan predsjednik i dva potpredsjednika) i uspostavu jednog glavnokomandujućeg Oružanih snaga. Među brojnim "biserima" je i onaj da sva imovina koja je predmet zakona o zabrani raspolaganja, nametnutog od strane OHR-a, mora biti uknjižena na državu BiH, na šta, a to četvorka veoma dobro zna, RS neće nikada pristati.

Jedan od prijedloga u koji je teško povjerovati jeste i onaj da se usvoji zakon o popisu stanovništva, tako da se popis obavi tokom 2011. godine, a da se podaci o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu iz 1991. godine primjenjuju do okončanja pregovora sa EU o sticanju statusa punopravnog člana ili do ulaska u NATO. Nigdje ne objasniše šta će nam onda uopšte popis.

Tu je i proces ustavnih reformi, za koji su predvidjeli tri faze, iako veoma dobro znaju da RS samo želi sprovođenje presude u "slučaju Sejdić i Finci". Nižu se i dalje nelogičnosti i nebuloze, koje je teško sve pobrojati.

Da li četvorka zaista misli da sve to što je navela stvarno i sprovede ili im je cilj provokacija i otezanje formiranja vlasti na nivou BiH, ostaje da se vidi. U svakom slučaju, ovakva platforma nikako ne smije da oživi. A nadamo se da i neće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana