Platforma

Sandra Miletić
Platforma

Lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Srpske demokratske stranke Milorad Dodik i Mladen Bosić parafirali su Platformu o usaglašenom djelovanju te dvije stranke u zajedničkim organima BiH.

Platforma se sastoji od šest tačaka kojima se definiše da će SNSD i SDS u zajedničkim organima BiH, a naročito u Parlamentu BiH, usaglašavati sve stavove o pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa za RS.

- Mi smo strana Republike Srpske i sada se prvi put pojavljujemo sa jasnim stavovima i jedinstveno na nivou BiH - naglasio je Dodik poslije parafiranja i dodao da im je primarna politička pozicija RS i srpskog naroda, koji predstavljaju SNSD i SDS.

Pokazalo se tako da će u institucijama BiH, odnosno, preciznije u Parlamentu BiH, ipak biti srpskog jedinstva i da će gotovo svi predstavnici Republike Srpske govoriti jednim glasom. A jedinstvo njenih predstavnika je od presudnog značaja za Republiku Srpsku i njene stanovnike.

Jer, bez obzira na evidentne razlike u politikama stranaka u RS, ono što treba da im bude prioritet jeste očuvanje Republike Srpske i onoga što je u njenom interesu. A to se time što će se svađati, glasati za razne zakone suprotno onima iz druge stranke ili bježanjem od odgovornosti prema onima čije interese zastupaju, neće postići.

A da je saradnja stranaka iz RS zaista neophodna, pokazuje i činjenica da postoji dogovor u FBiH između SDP-a i SDA i da će se na strani hrvatskih političkih stranaka desiti dogovor. Saradnja partija iz RS jednih sa drugima, dakle, logičan je potez.

Posebno je važno da su dvije stranke saglasne u tome da neće prihvatati promjene Ustava BiH koje će zadirati u dejtonske nadležnosti, da ističu neophodnost zatvaranja OHR-a, te da se vrate prava koja su visoki predstavnici oduzimali građanima, da smatraju da treba naći bolja rješenja u oblastima raspodjele državne imovine, nepokretne vojne imovine, popisa stanovništva, snabdijevanja Brčko distrikta strujom...

SNSD i SDS dokazale su da im je interes Republike Srpske iznad svega, pa neka i postoje mnoge druge stvari o kojima se ne slažu. Red bi bio da to shvati i PDP, koja takođe ima svoga predstavnika u Parlamentu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana