Platforma za Srpsku

Željka Dobrić
Platforma za Srpsku

Potpisivanjem Platforme o usaglašenom djelovanju SNSD-a i SDS-a u zajedničkim institucijama BiH, pozicija Republike Srpske u Sarajevu biće nesumnjivo jaka i jedinstvena.

Rečeno je to juče nakon što su lideri SNSD-a i SDS-a Milorad Dodik i Mladen Bosić zvanično potpisali Platformu.

Oni su pozvali i druge političke faktore iz RS da daju podršku zajedničkom nastupu, jer je to garancija njene bolje i jače pozicije.

Platforma o usaglašenom djelovanju SNSD-a i SDS-a trebalo bi da Republici Srpskoj obezbijedi značajniju i stabilniju poziciju u Sarajevu prilikom donošenja odluka, ali i da njen glas u zajedničkim institucijama BiH bude odlučniji i snažniji.

To je za Srpsku ohrabrujuće jer smo se osvjedočili da je svaka sjednica održana u Parlamentu BiH bila pravo bojno polje na kome su se pokušale smanjiti nadležnosti Srpske, ukinuti njeni mehanizmi zaštite dok se ne bi dovela do ispraznosti i utopila u bezdanu bošnjačkih želja i viđenja BiH.

Ono što je veoma bitno jeste i to da samo rješenja koja se prvo dogovore u Banjaluci mogu da budu predmet dogovora i razgovora na nivou BiH.

Dobar politički potez je i plan definisan Platformom, a to je da SDS ponudi PDP-u da njihov poslanik bude dio kluba SDS-a, a SNSD će ponuditi DNS-u da njihov poslanik bude dio kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Ako i taj prijedlog bude usvojen, svaka odluka koja se bude ticala Republike Srpske biće preispitana u njenim institucijama i onda zastupana u Sarajevu, ali jednim glasom klubova SNSD-a i SDS-a, odnosno, svih srpskih glasova u Parlamentu BiH.

SNSD i SDS su utvrdili stavove prihvatljive za Republiku Srpsku i ako bude poštovana Platforma, boriće se da očuvaju suverenitet i teritorijalni integritet RS, a o širim izmjenama Ustava BiH planiraju da upitaju za mišljenje i stanovnike Srpske.

Platforma je u svakom slučaju obećavajuća i svakako pametan politički potez, jer je jedinstvo stranaka iz RS u zajedničkim institucijama u ovom trenutku ono što nam je najpotrebnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana