Plate

Dragana Keleč
Plate

To što bi većina stanovnika Republike Srpske, kako su do sada pokazala mnogobrojna istraživanja i statistike, najradije da se zaposli u javnom sektoru, a ne u nekoj firmi kod privatnika, nije nikakvo čudo.

Pa kako i ne bi! Dovoljan razlog je taj što su plate zaposlenih u javnom i do četiri puta više u odnosu na primanja radnika u privatnom sektoru.

I dok je prosječna plata u Srpskoj u oktobru iznosila 802 marke, a najnižu i da ne spominjemo, mnogobrojne javne institucije za primanja svojih zaposlenih izdvajale su i te kako "pozamašnu sumu". U prilog tome govori i činjenica da je prosječna plata u javnim ustanovama i institucijama daleko veća od prosječne plate u Srpskoj.

Mora se, međutim, priznati da su veoma zanimljivi podaci o najnižim i najvišim primanjima u javnim ustanovama. Tako se direktorske plate razlikuju i po 800 maraka, a plate sekretarica, koje su obično najniže, kreću se od 545 do 630 maraka. Veoma je interesantno i to da je najniža plata u nekim ustanovama 370, a u drugim 630 maraka.

Ipak, najzanimljivije bi bilo istražiti ko zaista koliko radi, čija je plata opravdana, a čija ne i da li su tolike razlike opravdane ako se uzmu u obzir svi parametri, poput radnog vremena, obima posla itd.

Najzabrinjavajuće je ipak to, da pravnik, na primjer, u privatnom sektoru zarađuje koliko sekretarica u nekoj javnoj ustanovi i to što mnogi visokoobrazovani ljudi, sa istom strukom, istim zvanjem i poslovima, nisu i isto plaćeni za svoj rad. Upravo na taj problem, ukazuju i ekonomisti, koji ističu da plate treba uskladiti u javnom i privatnom sektoru. Nije u redu da jedan pravnik ili računovođa, za isti posao dobija dvostruko, trostruko ili čak četiri puta više, odnosno manje, u zavisnosti od toga u kojem sektoru je zaposlen.

Ima onih koji dobro rade svoj posao i zaslužili su svaku marku. Ali, isto tako "javna je tajna" da ima i onih koji sjede u tim istim foteljama, zarađuju i više nego dobro, a ne rade ništa. Upravo zbog ovih drugih, ovakva primanja treba regulisati i uskladiti.

A, ako ne zbog njih, onda bar zbog cijele "armije" mladih ljudi, koji sa diplomom ispod ruke svakodnevno posjećuju biroe za zapošljavanje ili rade za mizernu platu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana