Plate

Marina Čigoja
Plate

Da će kriza najmanje pogoditi one koji imaju više od ostalih ni za koga nije nikakvo iznenađenje. Međutim, da će u krizi najniže plate nastaviti da padaju, a one koje su daleko iznad prosjeka i dalje rasti i nije baš bilo očekivano. Očigledno je da teret krize ne podnose svi jednako i da krizu u pravom smislu te riječi mnogi nisu ni osjetili.

S druge strane, ionako siromašan sloj stanovništva koje već godinama unazad ima najmanja primanja i najteže živi, iz mjeseca u mjesec pogađaju novi nameti.

Naime, zaposleni u pojedinim oblastima u RS, kao što su ribarstvo, poljoprivreda, lov i šumarstvo iz mjeseca u mjesec primaju sve manje plate. Nasuprot njima, plate zaposlenih u finansijskom sektoru, koje su daleko iznad prosjeka i godinama su najviše, i dalje rastu.

Tako se u RS nastavlja trend povećanja broja veoma bogatih i veoma siromašnih, dok srednjeg sloja kod nas više skoro i nema.

Ako na ovo smanjenje najnižih plata dodamo i svakodnevna poskupljenja od osnovnih životnih namirnica, pa do svih ostalih potrepština, vidimo da se za veliki broj stanovnika Srpske život u stvari svodi samo na puko preživljavanje.

Dovoljan pokazatelj koji govori u prilog tome je da iako zaposleni u finansijskom sektoru imaju dva i po puta veću platu od zaposlenih u ribarstvu, nažalost, ni ta najveća plata nije dovoljna da pokrije potrošačku korpu u RS.

Ako se svemu ovom doda i ogroman broj ljudi koji mjesecima ne primaju platu, kao i onih koji su usljed krize ostali bez posla, vidimo da trenutna slika stanja u našem društvu nije nimalo svijetla.

Da stvar bude gora, trenutno se ne vide nikakvi pokazatelji koji bi nagovještavali da će nam u idućem periodu biti bolje. Naprotiv. Ekonomska situacija i položaj stanovnika RS svakim danom je sve teži.

Jasno je da je u RS potrebno što prije naći odgovarajuća rješenja, da bi se pitanje jako malih i neredovnih plata, kao i velikog broja nezaposlenih riješilo, jer bi u doglednom vremenu situacija mogla da bude i drastično teža. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana