Plate

Vedrana Kulaga
Plate

Vlada Republike Srpske nedavno je počela da ispituje kolika primanja imaju direktori i rukovodioci javnih ustanova i preduzeća, a sudeći prema jučerašnjim najavama, pojedinci kod koji se utvrde nepravilnosti mogli bi da budu "udareni po džepu".

Direktorske plate često su tema razgovora običnih "smrtnika", koji se pitaju koliko za svoj rad dobijaju direktori preduzeća i ustanova i RS ili njihovi zamjenici i pomoćnici. Do sada informacije o platama mnogih od njih nisu bile dostupne javnosti, o njima se samo nagađalo, ali se sada zahvaljujući ovoj reviziji i to dogodilo.

Šta će pokazati revizija koju je odlučila da sprovede Vlada Republike Srpske trenutno nije u potpunosti poznato, ali situacija će sigurno da se promijeni u periodu koji dolazi.

Analize plata rukovodilaca trebalo bi da do idućeg četvrtka budu ispred ministara u Vladi RS "crno na bijelo" i tada će vjerovatno biti i javnosti dostupne potpune informacije o "novčanoj vrijednosti direktorskog rada u RS".

Plata kao plata (pa ni ona od više hiljada maraka) nije problem sama po sebi. Svako ko radi radi za određen iznos, ali se jasno moraju staviti na vagu sve plate jer nije baš uredno da razlike u platama ljudi koji obavljaju slične i jednako teške ili lake poslove iznose i po nekoliko stotina, pa i hiljada maraka. Nije uredno ni pravedno da iste plate dobijaju i radnici i neradnici. Niti da jedni budu preplaćeni, a drugi potplaćeni.

Onaj ko se domaćinski odnosio prema instituciji ili preduzeću kojim je rukovodio i treba da dobije dobru platu, pa čak i od nekoliko hiljada maraka. Svaki rad ima svoju cijenu i svako bi trebalo da za svoj učinak dobije zakonom određenu sumu novca. Dakle, svakome prema zasluzi.

Oni direktori ustanova i preduzeća u RS koji su primali više novca nego što je trebalo uskoro će sigurno morati da se rastanu od "viška".

Svako će poslije revizije da dobije neki odgovor. Ko će se čuditi, smijati ili ljutiti znaće se uskoro. Jasno će se pokazati ko je koliku platu primao, a koliku je trebalo da prima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana