Plate

Ma­ri­na Čigoja

Prosječna plata u Srpskoj, prema zvaničnim podacima, iznosi više od 830 KM. Međutim, ako bolje pogledamo vidjećemo da taj prosjek naduvava manji broj radnika, dok ogromna većina zaposlenih radi za mnogo manje od tog iznosa.

U prilog tome govore i podaci Poreske uprave, iz kojih je vidljivo da skoro 164.000 radnika u RS prima platu manju od republičkog prosjeka. Zarade radnika u RS, u februaru, su se kretale od 285 pa do 2.000 KM i više. 

Zvanični podaci, takođe, pokazuju i da je prosječna zarada u privredi manja od 600 maraka, u nekim granama je i dosta niža, pa je lako zaključiti da ovaj prosjek imamo zahvaljujući isključivo platama u finansijskom sektoru i javnoj upravi.

Tako, dok se jedan, manji broj radnika u Srpskoj može pohvaliti, za naše uslove, poprilično pristojnim platama, većina je onih koji jedva krpe kraj sa krajem.

Naravno, ni ovi podaci se ne mogu uzeti zdravo za gotovo jer je javna tajna da mnogi poslodavci prijavljuju radnike na minimalac od 370 KM, bez obzira na stručnu spremu koju imaju. Tako, osim teške ekonomske situacije, imamo i niz drugih razloga zbog kojih su plate kod nas među najmanjima, ne samo u regionu, nego i u Evropi. I tu na red dolaze kontrolni organi. Ne krivim poslodavce, jer zašto bi jedan poslodavac plaćao radniku doprinose na punu platu, ukoliko je drugima dozvoljeno da to čine na minimalac, a da preostali dio daju na ruke bez ikakvih kazni? Dobri poslodavci time će sebe dovesti u nepovoljniju poziciju pred onim koji ne ispunjava sve zakonom propisane obaveze. Jasno je da će najveći teret u svemu tome ponijeti običan radnik, koji se prijavljuje na minimalac, a nerijetko i uopšte ne prijavljuje. Zbog svega toga, prioritet kontrolnih organa u RS u narednom periodu trebalo bi da bude isplaćivanje plata i poštovanje zakona u tom dijelu.  Teško da će se situacija popraviti sve dok je bilo kome dozvoljeno da radi mimo zakona. Istovremeno, mora se raditi na stvaranju uslova za povećanje proizvodnje i plata u realnom sektoru jer trenutna situacija u kojoj svi radnici žele da rade u javnom sektoru nije nimalo ohrabrujuća. Takve želje radnika nisu nikakvo iznenađenje, ne samo zbog visine plata u javnom sektoru nego i zbog poštovanja svih drugih prava radnika koja su često potisnuta u privatnim firmama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana