Plate

Svjetlana Šurlan

Zaraditi više od 200.000 maraka za četiri godine za većinu građana BiH je nedosanjan san.

Malo je ostvarivo i da se zaradi i duplo manje jer, čak i oni koji primaju prosječnu platu, za četiri godine mogu da računaju na primanja u visini do 50.000 maraka.

Međutim, u BiH ima i onih koji za taj period uspiju da inkasiraju i po 220.000 maraka, i to samo na osnovu plata i naknada koje se isplaćuju iz budžeta BiH.

To su, pored ministara i parlamentaraca na nivou BiH i zamjenici ministara u Savjetu ministara BiH za koje se veoma često ne zna ni ko su, a kamoli kolika primanja imaju.

Prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, u posljednje četiri godine najviše je isplaćeno zamjeniku ministra odbrane BiH Marini Pendeš, i to 226.600 KM, a slijedi je zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić Babić sa oko 219.400 maraka ostvarenih primanja.

Malo manje je za svoj rad iz budžeta naplatio zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac - 193.000 KM.

Tu su i zamjenik ministra komunikacija i transporta BiH Rudo Vidović, zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mladen Ćavar, zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj, zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević Dizdarević i zamjenik ministra civilnih poslova BiH Denisa Sarajlić Maglić. Svi oni su, u još uvijek aktuelnom mandatu Savjeta ministara, na osnovu svog rada pojedinačno naplatili od 100.000 do 150.000 KM iz budžeta BiH.

Ne ulazeći u to da li su zamjenici ministara zaradili ove pare ili ne i da li su im opravdano isplaćene, sasvim je sigurno da je propis na osnovu kojeg im je to omogućeno - nemoralan.

Nemoralno je da prosječna plata u BiH iznosi nešto više od 800 maraka, a da funkcioneri imaju tolika primanja.

Nemoralno je da u zemlji ima oko 500.000 nezaposlenih, a da 200.000 maraka bude isplaćeno jednom licu za samo četiri godine.

Svi se deklarativno zalažu za to da je potrebno plate u institucijama BiH prilagoditi vremenu i prilikama u društvu. Nemoralno je i to što niko u vezi s tim pitanjem ne preduzima ama baš ništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana