Plate

Željka Domazet

U Parlamentu BiH nedavno je usvojen, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o platama zaposlenih u institucijama BiH koje je poslanicima u ime SNSD-a predočio Milorad Živković.

Riječ je o zakonu kojim bi se smanjile plate najviših zvaničnika u institucijama BiH. Tako bi od idućeg saziva vlasti plate članovima Predsjedništva BiH, Savjeta ministara i parlamentarcima bile smanjenje za oko 42 odsto u odnosu na trenutne koje su po ocjenama svih koji se razumiju u ovu oblast najveće u regionu.

Dok se još javnost nije ni osvijestila od ovog dugo čekanog poteza uslijedili su silni amandmani na Živkovićev prijedlog.

Intervencijama na ovaj zakonski prijedlog koje su dostavili poslanici SDA i SDP-a plate najviših zvaničnika trebalo bi da se smanje, ali ne baš toliko koliko je predložio Živković.

Tako bi oni da predložene koeficijente povećavaju, a sve pod izgovorom da treba da se očuva dignitet najviših institucija u zemlji.

Elem, naravno da svako ima pravo da predloži ono što je prema njegovom mišljenju najbolje, ali je najvažnije u cijelom ovom slučaju da se cijela stvar ne "razvodni", ne otegne u beskonačnost i pretvori u besmisao.

Jer traže oni u svojim amandmanima, ne samo manju štednju, nego i to i da se zakon odmah primjenjuje, a ne od novog saziva vlasti, što je prema navodima predlagača zakonski nemoguće.

Osim toga, tokom nedavne rasprave o ovom zakonu čuli su se i zahtjevi po kojima bi i entiteti, kantoni i opštine morali da se koriguju, te svoje plate i primanja smanje i usklade sa institucijama na nivou BiH čime se zadire u ustavnu strukturu ove zemlje i trasira put centralizaciji.

Neizvjesno je kakvu će sudbinu imati i zakon i amandmani koji su uslijedili, ali je sasvim jasno da će pitanje plata i naknada, ali i trošenja u institucijama BiH još dugo biti tema oko koje će se lomiti koplja.

Jer štednja na platama najviših zvaničnika tek su jedan segment štednje kojim se treba baviti.

A ne bude li se ovo pitanje riješilo na kvalitetan način, uredila ova oblast i plaćao rad, a kažnjavao nerad i rastrošnost, dotle će BiH imati najglomazniju, najneefikasniju a najplaćeniju administraciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana