Plate

Marina Čigoja

Silni pregovori i sastanci sindikalaca i predstavnika Vlade konačno su, barem djelimično, dali rezultat.

Vlada RS juče je odlučila da budžetskim korisnicima sa srednjom stručnom spremom vrati plate na nivo iz 2008. godine.

Prema toj odluci za više od 14.000 budžetskih korisnika biće vraćeno pet, deset ili 15 odsto plate, dok će preostalih oko 21.000 budžetskih korisnika svoj dio "kolača" morati još malo da pričeka.

Iako nisu u potpunosti zadovoljni ovakvom odlukom Vlade, sindikalci kažu da nisu ni nezadovoljni. Upravo je, kako ističu, vraćanje plata najugroženijim kategorijama bio i njihov prioritetni zahtjev. Ipak ne odustaju od ranijih zahtjeva, a to je vraćanje plata svih zaposlenih na nivo iz 2012. godine.

Vraćanje plata radnicima sa srednjom stručnom spremom samo je dio slagalice, a kako će se ona dalje rješavati, trebalo bi da bude poznato već u martu i aprilu, za kada su nadležni najavili konkretne prijedloge zakona o platama.

Mnogi radnici polažu veliku nadu u to, jer bi donošenjem tog zakona trebalo da se stvore uslovi za vraćanje pet odsto onima koji to sada nisu dobili, ali i za uvođenje više reda kada su u pitanju plate budžetskih korisnika.

Razloga za nezadovoljstvo, trenutno, najviše imaju zaposleni u obrazovanju, s obzirom na to da tu najveći dio čine visokoobrazovani radnici.

Ipak, činjenica je da su do sada bile izražene brojne manjkavosti i da su se za iste poslove ljudi sa istom stručnom spremom plaćali različito. Tako su kod jednih plate bile daleko veće nego kod drugih. Takođe, opšte je poznato da su u nekim institucijama ogromne razlike između najvećih i najmanjih plata i da se tu mora uspostaviti red.

Određena ravnoteža i red moraju se postići, a sve to trebalo bi da bude uređeno novim zakonom o platama.

Bilo kako bilo, bitno je da su sindikati, i bez štrajkova i silnih prijetnji, za sada dobili dio onoga što su tražili, a kako je juče dogovoreno, i preostali dio bi trebalo da dobiju u sljedećih par mjeseci. Na zaposlenima je da te plate sada i opravdaju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana