Plate

Dragana Orlović

Jedan od najvećih problema u zdravstvu Republike Srpske su dugovi za doprinose. Dugovi, koji iz mjeseca u mjesec rapidno rastu. Ne marku po marku, nego milion po milion.

Zdravstvene ustanove Poreskoj upravi na kraju novembra ove godine bile su dužne oko 83,9 miliona maraka, dok je samo dva mjeseca ranije taj dug bio manji za skoro sedam miliona maraka. A od ovog duga, tačno 24,6 miliona maraka dužni su domovi zdravlja.

Ipak, taj dug ne osjeti se na platama pojedinih direktora domova zdravlja. Naprotiv, njihove plate "šiju" čak i plate ministara, ali i direktora nekih od najvećih javnih preduzeća. Kao da ni marku njihove ustanove nisu dužne, kao da nijedan radnik nema neovjerenu knjižicu. Kao da je sve u najboljem redu.

Treba biti objektivan naravno i ni u kom slučaju ne omalovažavati posao koji obavljaju zdravstveni radnici. Ti ljudi svakodnevno se bore. Spasavaju. Liječe. Otimaju od bolesti. Daruju život. I zbog toga treba da su adekvatno nagrađeni za svoj rad i trud. Treba da imaju plate koje su zaradili i zaslužili. Kao i svaki čovjek, koji živi od svoga rada.

Međutim, postavlja se pitanje šta je sa pojedincima koji rade iste poslove, ili čak manje, a dobijaju astronomske cifre na platnim listama, za razliku od svojih kolega.

Kako je moguće da direktor nekog doma zdravlja u Petrovu, Bileći ili Foči ima veću platu od direktora u Banjaluci, Bijeljini, Prijedoru?! Jel' on radi više, ima li veći koeficijent ili nešto treće?

To je nešto što se mora ispitati, utvrditi, i jednom za svagda zaustaviti!

A to će uskoro i biti učinjeno, nadamo se, jer se očekuje uspostavljanje novog sistema naknada i primanja u zdravstvu Republike Srpske, i to odmah poslije Nove godine.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite dobio je zadatak da u cijelosti sagleda sistem, da disparitete u sistemu eliminiše što je prije moguće. Da detaljno analizira plate menadžmenta svih zdravstvenih ustanova i da pojedincima napokon ukine "beneficije" koje uživaju godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana