Plate za nerad

Željka Domazet
Plate za nerad

BiH ima na svojoj grbači više od 22 hiljade zaposlenih u institucijama koje se zovu "zajedničke" ili kako to neki vole da kažu "državne".

Samo letimičnim pregledom cifara u budžetu institucija, kao i nasumičnim pregledom izvještaja o realizovanim zadacima i laik može da vidi da je nerad u BiH debelo plaćen i da za neefikasnost niko ne odgovara.

Postavlja se pitanje kako tamo neka institucija koja zapošljava na stotine radnika koji uživaju na budžetskim jaslama i ima milionski budžet ne uspijeva da za devet mjeseci uradi niti jedan jedini zadatak.

Šta su onda ti ljudi radili punih devet mjeseci? Odgovor je jasan: NIŠTA!

Ne znamo kako će u svemu ovome reagovati zagovornici priče prema kojoj budžet zajedničkih institucija ne smije da se dira, ali i ti koji su se opasali nedodirljivošću morali bi sebi da daju u zadatak da preispitaju koga i zašto plaćaju sa grbače entiteta i poreskih obveznika.

U svakom logičnom slijedu, preduzeće koje ne uradi ono što je planiralo i obećalo da će uraditi ne može ni da podijeli plate. Ali tako nije u agencijama i u ministarstvima na nivou BiH. Naprotiv.

Da će BiH morati da obavi pospremanje u institucijama koje se kite epitetom "državne" činjenica je koju mogu konstatovati i svi oni koji nikada nisu zavirili u taj konglomerat većim dijelom beskorisne i neefikasne, a dobro plaćene administracije.

Ne bude li ova zemlja napravila rez i počela da kažnjava one koji ne urade ono što su planirali, neće moći izdržati dugo ni uz međunarodnu pomoć. Ne bude li stala javašluku ukraj, jedino se može u budućnosti nazvati neuspjelim pokušajem.

Ako se ne budu podnosili računi onima koji izdvajaju sredstva za finansiranje kojekakvih besmislenih agencija, kancelarija, direkcija, ministarstava i čega sve ne, onda je jasno da će još godinama BiH kaskati ne samo za susjedima, nego i za onima koji su već odavno postali izgubljeni slučaj za sve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana