Plate za Ginisa

Vedrana Kulaga Simić

Natprosječne neto plate i naknade za sve i svašta, počevši od onih za odvojeni život, preko rada u komisijama do posjete porodici, samo su neke od privilegija koje su parlamentarcima na nivou BiH i ove godine "podebljale" novčanike za nekoliko desetina hiljada maraka.

Na njihove račune od početka godine do kraja novembra "leglo" je između 53.000 i nevjerovatnih 74.000 maraka, a na platnoj listi od početka godine ima tek nekoliko izuzetaka koji su mjesečno dobijali nešto više od 700 KM na osnovu paušala za koji, međutim, nema jasne definicije kojim dobrom se uopšte i isplaćuje. 

To je samo jedna u nizu nevjerovatnih stvari u vezi sa primanjima onih koje je izabrao narod. Onaj isti narod što sa još većom nevjericom gleda u podatke o njihovim mjesečnim i godišnjim prihodima na kojima im zavide i kolege u parlamentima regiona, ali i šire.

Bez obzira na ekonomsku situaciju, plate i naknade parlamentaraca nisu kasnile i nisu bile sporne. Čak su zaštićene i Ustavom, a svaka priča o njihovom smanjenju padala je u vodu skoro istom brzinom kojom je novac stizao na račune parlamentaraca. Neki od njih u isto su vrijeme rijetko viđani u prostorijama Parlamenta BiH, a ima i onih čiji lik i glas javnost nije ni uspjela da zapamti tokom protekle četiri godine zbog njihove pasivnosti u poslaničkim klupama. Naravno, bilo je onih istaknutijih koji su svako malo dolazili za govornicu da kažu šta imaju, sa čim se slažu, a sa čim ne, ali koliko god da su vremena proveli u toj instituciji, nisu zaslužili tolike plate. Posebno ne u zemlji kakva je ova i u kojoj je više od pola miliona nezaposlenih, a većina onih koji rade jedva spajaju početak i kraj mjeseca. I da ironija bude veća, upravo zahvaljujući njima ti poslanici su zasjeli u fotelje i ubirali naknade, dnevnice, topli obrok i regrese o kojima obični i vrijedni mogu samo da sanjaju, ili ih se sjećaju.

Priča o smanjenju plata poslanika i delegata bilo je mnogo. Ta tema se pojavila i u ovoj izbornoj godini, ali nikada nije, kao ni mnoge stvari, dovedena do kraja.

Novi saziv Parlamenta BiH i oni koji su na platnim listama u drugim nadležnim institucijama na nivou BiH trebalo bi da jednom podvuku crtu i spuste se među običan narod jer je krajnje vrijeme da prestanu da obaraju Ginisove rekorde u kategoriji "top" zarada među narodnim predstavnicima.

Mnogo puta su dokazali da su apsolutni šampioni Evrope u toj kategoriji. Pred novim izabranim predstavnicima naroda u Parlamentu BiH je da prekinu tradiciju. Krajnje je vrijeme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana