Plate i cijene

Marina Čigoja
Plate i cijene

Činjenica da su u Republici Srpskoj troškovi života i cijene različiti od opštine do opštine, odnosno grada nije nikakva novost.

To je naravno i realnost, jer su troškovi života, kao i plate oduvijek bili viši što je opština veća i razvijenija i obrnuto i po tome ni Srpska, naravno, nije izuzetak.

U Srpskoj su, prema statističkim podacima plate proteklih godina bile najveće u Ugljeviku, Gacku, Banjaluci, Foči i Bijeljini, a najmanje u Petrovcu, Kostajnici, Vukosavlju, Derventi i Čelincu.

Razlika naravno nije iznenađujuća, ali jeste veličina te razlike jer su u nekim opštinama plate i do dva puta više u odnosu na druge.

Isto je sa cijenama i troškovima života, koji takođe rastu srazmjerno veličini i razvijenosti opštine. Ipak, i kada je to u pitanju ne možemo, a da se ne začudimo jer su kada je riječ o pojedinim istim uslugama ili proizvodima razlike i do 100 odsto. Istovremeno, iako cijene uglavnom prate plate, najniže cijene često nisu u onim opštinama u kojima su i najniže plate.

Iz svega ovoga sasvim je očigledno da pojedine opštine nisu u stanju da izađu iz statusa nerazvijenih i siromašnih iako se posljednjih godina barem kada je Razvojni program RS u pitanju u njih ravnomjerno ulaže.

Tako neke opštine umjesto da napreduju već godinama tapkaju u mjestu bez ikakve vizije i mogućnosti da svojim građanima ponude mogućnost zaposlenja, o nekim visokim platama i boljem standardu da i ne govorimo.

Činjenica je, naravno, da nerazvijene opštine teže privlače pažnju investitora, teže dobijaju kredite, ali isto tako je i činjenica da mnoge od njih nisu ni ponudile kvalitetna rješenja odnosno programe koje bi neko želio da finansira i koji bi za rezultat imali otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje standarda građana.

Zbog toga i ne čudi da sve veći broj mladih napušta svoje domove i u potrazi za "boljim životom" ili pukim preživljavanjem, seli tamo gdje će moći normalno da žive.

U svakom slučaju, trebalo bi napraviti dublje analize i predložiti konkretna rješenja. Za dobrobit svih stanovnika RS koji svakako zaslužuju da žive bolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana