Plate činovnika

Marina Čigoja

Dok se privreda svakodnevno suočava sa brojnim problemima, a radnici u toj istoj privredi strahuju od otkaza, stečaja i sličnih nedaća, zaposleni u administraciji žive i rade bez tih problema.

Da je tako najbolje pokazuje podatak da je u RS u prošloj godini za lična primanja zaposlenih u institucijama koje se finansiraju iz republičkog budžeta izdvojeno čak 713,4 miliona KM.

Iako se godinama priča o smanjenju javne potrošnje i administracije, od toga se očigledno nije daleko odmaklo i sve je i dalje ostalo samo na priči.

Bez obzira na to što imamo pad u gotovo svim privrednim djelatnostima i što se u skorije vrijeme ne nazire kraj krizi i problemima koje je ona, prije svega, donijela realnom sektoru i zaposlenima u njemu, vlasti ni u idućem periodu ne planiraju da prave uštede na platama u javnoj upravi.

Budžetskim okvirom RS od 2013. do 2015. godine za lična primanja zaposlenih na nivou Republike, opština i gradova, vanbudžetskih fondova i budžetskih korisnika koji se vode u i izvan glavne knjige trezora predviđeno je 959,1 milion maraka u 2013. godini, da bi se ta cifra povećala u sljedeće dvije godine na 963,9 miliona u 2014., odnosno 969 miliona KM u 2015. godini.

Takva politika sigurno najmanje ide u prilog zaposlenima u realnom sektoru koji na svojim leđima nose teret skupe i neefikasne administracije. Zbog toga u Privrednoj komori RS insistiraju na rasterećenju i reformi javne uprave koja je postala ogromno opterećenje. Hoće li vlast imati dovoljno sluha za probleme privrede i iznaći neko rješenje teško je procijeniti, ali kako sada stvari stoje, to je u skorije vrijeme teško očekivati. 

S druge strane, ništa bolja situacija nije ni na nivou BiH. Naprotiv. Privrednici godinama ukazuju na ogroman problem skupe, glomazne i veoma neefikasne administracije na nivou BiH, ali se i pored toga na tom polju do danas ništa nije promijenilo.

Plate zaposlenih u administraciji u BiH koštaju godišnje više od pola milijarde maraka, a ako se svemu dodaju i sve beneficije koje zaposleni imaju, suma je još i veća. Na kraju ne preostaje ništa drugo nego da se zapitamo dokle će moći
tako?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana