Plate bez doprinosa

Dragana Orlović

Zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj već godinama kubure sa milionskim dugovanjima zbog neuplaćenih poreza i doprinosa.

Međutim, za loše poteze u zdravstvu teško se izgleda pronalaze krivci. (Bar je tako bilo do sada.) Teško se utvrđuje ko je odgovoran za loše poslovanje, bilo da je riječ o ambulantama, domovima zdravlja ili bolnicama.

Odgovorni još teže odgovaraju za “promašene” tendere, nedostatak nekog lijeka i slične probleme, kojih je na svakom ćošku…

Da bi se stalo u kraj dugogodišnjoj praksi menadžmenta tih ustanova da zbog manjka novca ne uplaćuju poreze i doprinose, Vlada Republike Srpske donijela je zaključak kojim je propisano da se te obaveze moraju izmirivati. Osim redovne uplate tekućih obaveza Vlada RS je naložila zdravstvenim ustanovama i da sa Poreskom upravom RS dogovore način na koji će izmiriti dugove iz ranijih godina.

Međutim, 11 domova zdravlja i tri bolnice prekršili su taj zaključak.

Radnici tih ustanova dobili su plate, dok su porezi i doprinosi ostali tek mrtvo slovo na papiru.

Zbog neizmirenih obaveza tim domovima zdravlja i bolnicama Fond zdravstvenog osiguranja RS će umanjiti redovnu tranšu za iznos duga i taj novac uplatiti Poreskoj upravi.

Fond će, kako su poručili iz te ustanove, nastaviti redovno da izmiruje mjesečne obaveze prema zdravstvenim ustanovama i u skladu sa važećim ugovorima, ali šta je sa zdravstvenim ustanovama koje su dužne, a koje ne izvršavaju svoje zakonom predviđene obaveze.

Postavlja se i pitanje šta je sa direktorima u tim zdravstvenim ustanovama?!

Jesu li i koliko oni odgovorni što njihovim radnicima nisu uplaćeni porezi i doprinosi ili je jednostavan i kratak odgovor, tačnije opravdanje - nema novca.

Očigledno je da je ovaj problem dosta kompleksniji, pa samim tim i odgovornost svih u našem zdravstvu.

Zdravstvu, koje je bez zdravstvenog osiguranja, ali kojem su, nažalost, neuplaćeni porezi i doprinosi tek jedna od dijagnoza koja nikako da dobije adekvatnu terapiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana