Plate administracije

Vedrana Kulaga Simić

Institucije BiH i svi oni koji su rješenja za svoje životne probleme pronašli upravo unutar njihovih zidina, godinama okupiraju pažnju javnosti, doduše uglavnom neradom koji na godišnjem nivou “isisava” stotine miliona maraka iz budžeta.

Obični radnici koji pomno računaju kako da spoje kraj sa krajem, sa nevjericom posmatraju izvještaje o iznosima koji mjesečno liježu na račune izabranih funkcionera i ne mogu da prestaju da se čude. A kako i ne bi?

Često na kafi, na ulici ili gradskom prevozu, potekne priča o platama koje dobijaju zaposleni u institucijama, a od kojih značajan dio ne radi ništa drugo, osim što naravno troši ono što ni po kojoj osnovi nije zaradio i za šta nije prolio ni, što bi narod rekao, trunku znoja.

Preobimna administracija jedna je od glavnih boljki BiH, a 22.000 zaposlenih koje na leđima nose privrednici i svi ostali neadministrativni kadrovi, nije malo, naročito ako se pogledaju uslovi u kojima privrednici rade i nameti koji im se dodatno tovare.

Za plate zaposlenih u institucijama na nivou BiH godišnje se izdvaja više od 500 miliona maraka, što im omogućava da vode u trci za najvećeg potrošača novca iz budžeta.

Realno stanje u privredi ni blizu ne ostavlja ovakav odraz na terenu, jer se svako malo može čuti koliko ljudi u brojnim sektorima ostaje bez posla, da se preduzeća zatvaraju ili da radnici umjesto obavještenja o plati, dobiju dokument u kojem vide da su proglašeni “tehnološkim viškom”.

Istovremeno rijetko ko može da se sjeti da je u posljednjih nekoliko godina bilo koja institucija smanjila broj radnika.

Promjene na ovom planu su prijeko potrebne bilo da je riječ o smanjenu administracije ili smanjenju njihovih enormnih primanja.

Preobimna administracija bi mogla da se suoči sa rezovima i da se konačno stegne kesa budžeta i dobro promisli ko zaslužuje da dobije platu koliku sada prima, a ko ne. Začudili bi se koliko činovnika bi se našlo u ovoj kategoriji neradnika.

Druga važna stvar je i smanjenje broja radnika, jer je cifra od gotovo 22.000 činovnika nevjerovatna, pa i za zemlju poput BiH u kojoj se uglavnom ne zna ni ko pije ni ko plaća.

Plate funkcionera na nivou BiH predstavljaju temu koja se godinama provlači, ali bez značajnih naznaka da se konačno stavi na dnevni red i kaže dosta.

Nadajmo se da taj dan uskoro dolazi i da je stav političara o ovom pitanju zaista iznesen s namjerom da to pitanje i bude riješeno. Inače, pitanje je koliko će još dugo realni sektor moći na svojim nejakim plećima da nosi gromadu zvanu administracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana