Plata plate

Vedrana Kulaga Simić

Stanovnici Republike Srpske svake četiri godine izlaze na birališta i zaokružuju imena i prezimena onih za koje vjeruju da će na najbolji način zastupati njihove interese i boriti se za njihovo bolje sutra.

Da li su u tome uspjeli ili ne, znaju oni koji su za njih glasali, ali izabrani narodni poslanici su uspjeli u jednom - podebljali su svoje novčanike za oko 120.000 maraka koliko je koštao njihov angažman u skupštinskim salama i hodnicima, i to u pauzama između držanja lekcija studentima, vođenja i brige za sopstvene ili porodične firme i drugih poslova (čast izuzecima). Novac iz tih izvora im, međutim, nije bio dovoljan da se sada, kada su drugi zauzeli njihova mjesta u poslaničkim klupama, "skinu" sa budžeta.

Tako je 28 poslanika iz Narodne skupštine RS brže-bolje zatražilo da im se u idućih šest mjeseci isplaćuje plata iako više nisu to što su bili. Naravno, oni na to imaju pravo, ali se samo od sebe nameće pitanje nisu li im dovoljne brojne privilegije koje su imali tokom četvorogodišnjeg mandata.

I dok brojni građani godinama čame na birou i ne mogu naći bilo kakav posao za bilo kakvu platu bivši poslanici su obezbijeđeni čak šest mjeseci nakon prestanka mandata. O onima na nivou BiH, kojima je ostavljena mogućnost da platu primaju čak godinu nakon isteka mandata, da i ne govorimo.

U Srpskoj je situacija sljedeća: U džepove poslanika koji nisu uspjeli da izbore novi mandat u Narodnoj skupštini RS ili nisu ni učestvovali u toj trci na oktobarskim izborima sliće se oko 375.000 KM tokom idućih šest mjeseci. I to samo jer su "bivši", jer im to zakon omogućava i niko ne želi da pokrene ozbiljnu inicijativu i razmotri opravdanost i budućnost mnogih privilegija.

Oni su tako nagrađeni za svoje (ne)zalaganje u protekle četiri godine tokom kojih su izgleda zaboravili na primanja koja su im uredno isplaćivana iz drugih izvora. Zaboravili su, izgleda, i da onima koji su ih izabrali treba više od 12 godina da zarade "samo" onih 120.000 maraka koliko je njima leglo na račune jer su, eto, profesionalizovali svoj mandat u Skupštini.

Sve u svemu, jasno je da sa brojnim, u najmanju ruku, nerazumnim primanjima izabranih predstavnika, nećemo daleko dogurati. I dok privreda grca u dugovima, obični građani sklapaju kraj sa krajem, parlamentarci će još šest mjeseci živjeti na njihovim grbačama. Istina, po zakonu. Moral je tu nešto sasvim drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana