Plata od zanata

Danijela Bajić

U namjeri da što više svršenih osnovaca ove godine upiše neko od 19 deficitarnih zanimanja, koja će im donijeti siguran posao i dobru zaradu, nadležni u Srpskoj su odlučili da đake koji odaberu neki od zanata nagrade i stipendijom od 100 maraka.

Osim toga, đaci koji odaberu da se obrazuju za neko od ponuđenih deficitarnih zanimanja mogu da računaju i na finansijsku podršku firmi u kojima budu obavljali praksu, kao i plaćene troškove prevoza. Sad se postavlja pitanje koliko će sve to piti vode, jer su nadležni zajedno sa privrednicima i prethodnih godina ulagali velike napore da iškoluju što veći broj zanatlija, koji bi spasili gašenje mnogih proizvodnih pogona, a koji i nisu urodili plodom.

Dosadašnja praksa pokazala je da su džaba besplatni udžbenici, stipendije, obezbijeđena praksa i siguran posao jer nikome, izgleda, nije do zanata, koje godinama neopravdano svrstavaju u kategoriju loših poslova, pa se mladima prilikom izbora zanimanja po inerciji savjetuju menadžerski, pravni, bankarski poslovi u kojima ne treba mnogo truda i znoja da bi se zaradila plata i pristojno živjelo.

Ono što je sigurno je da na izbor zanimanja đaka najviše utiču roditelji, koji se uglavnom vode parolom da je majstor čovjek prljavih ruku, jer bolje da im djeca nose kravatu ili bijeli mantil, a ne radna odijela, pa svoje mališane savjetuju da budu savjetnici, bankari, ekonomisti, uprkos tome što je njih najviše na biroima za zapošljavanje.

Došlo je takvo vrijeme da je sramota upisati neki zanat, od kojeg se danas i te kako dobro živi.

I ono malo školovanih zanatlija što smo imali odavno su trbuhom za kruhom otišli preko granice jer tamo imaju višestruko veće plate i priliku da djeci obezbijede sigurniju budućnost.

Za razliku onih koji godinama sa fakultetskom diplomom čekaju posao na birou, dobar majstor koji je ispekao zanat za čas posla zaradi prosječnu platu.

Osim toga, osnovcima kroz razne edukacije treba pokazati da ništa nije sramota raditi ako nam posao obezbjeđuje pun stomak. Tada se možemo nadati da ćemo umjesto na birou i kafićima mlade viđati na radnim zadacima.

Zato su sada na potezu roditelji, jer je ostalo još vrlo malo vremena da svoju djecu posavjetuju da izaberu neko od zanimanja sa kojim će moći da se zaposle i da sa svojih deset prstiju izdržavaju porodice, a ne kako se najbrže stiže na biro za zapošljavanje.+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana