Plata ili zatvor

Marina Čigoja

Dugo pominjana inicijativa Saveza sindikata RS da se u Krivični zakon RS uvede odredba kojom će se neisplaćivanje plata i neuplaćivanje doprinosa tretirati kao krivično djelo, na radost sindikalaca, konačno je urodila plodom.

S druge strane, sasvim očekivano, poslodavci su ovakvo rješenje dočekali na nož, ocjenjujući ga ne samo neprihvatljivim, već i korakom koji će dokrajčiti privredu.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS, koji je Vlada usvojila, precizirano je da se neisplaćivanje plata radnicima i neuplaćivanje doprinosa tretira kao krivično djelo, za koje su predviđene zatvorske kazne i do pet godina.

E sad, postavlja se pitanje kome i zbog čega smeta da se nepoštovanje prava radnika tretira kao krivično djelo? I ptice na grani znaju na koji način su u RS privatizovana brojna preduzeća i kako su se pojedinci bogatili preko leđa radnika.

Osim tih pojedinaca, činjenica je da postoji i ogroman broj drugih poslodavaca koji radnicima ne isplaćuju plate, ne uplaćuju doprinose i ne poštuju osnovna prava, a voze skupocjene automobile, prave ogromne kuće, šepure se po bijelom svijetu. Kako je to moguće, ako nemaju novca da plate radnike?

S druge strane, ne smijemo da zaboravimo i one poslodavce koji redovno izvršavaju svoje obaveze i koji se, možda i s pravom, protive ovakvom rješenju, jer su stavljeni u isti koš sa ovim već nabrojanima.

Važno je jasno razgraničiti ko će i pod kojim uslovima biti krivično odgovoran.

Činjenica je da je privredni ambijent u RS daleko od idealnog i da je poslovanje svakim danom sve teže, pa bi se možda, ako se već uvode kazne za poslodavce, trebalo razmisliti i o poboljšanju uslova poslovanja.

Jer, nije lako biti radnik u RS, ali isto tako moramo priznati da nije lako biti ni poslodavac. Naravno, poslodavac koji radi u skladu sa zakonom i redovno izmiruje sve svoje obaveze.

Zato, ovom zakonskom rješenju treba reći "da", ali prije nego što se kaže to "da" mora se jasno znati ko i zbog čega može biti kriv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana